Poslovna scena
StoryEditor

Da nema izvoznika, zavladao bi mrkli mrak

07. Prosinac 2014.

Iskustvo je čarobna stvar koja omogućuje prepoznavanje pogreške… koju uvijek iznova ponavljamo. Tako nekako, u skladu s tom starom izrekom, izgleda i posljednje HUP-ovo istraživanje o poslovnim očekivanjima u 2015. – sve što je bio problem u prva dva istraživanja (2012. i 2013.) ostao je problem i u ovogodišnjemu, trećem.

Očekivano, bit će tako i iduće godine. Anketirani poslodavci ne vide baš ništa lijepo na vidiku.

Srećom, ima jedna zanimljiva, prilično enigmatska, ali itekako dobra stvar: poduzetnici/poslodavci uvijek lošijim vide okružje koje im servira vlast nego budućnost vlastite tvrtke. Recimo, čak 35,4 posto poduzeća vjeruje u svoju poslovnu pozitivu u 2015., ‘samo‘ 23,3 posto njih u negativu. Pri tome su najoptimističniji poslodavci iz industrije (42 posto), u poduzećima srednje veličine (43,2 posto) i u sjeverozapadnoj regiji (57,1 posto očekuje bolje poslovanje). Nevjerojatnih 40,5 posto anketiranih tvrtki očekuje rast prihoda. Rast ulaganja predviđa ih nemalih 28,8 posto. Tri petine poduzeća očekuje povećanje izvoza, a trećina da će zadržati jednaku razinu izvoza (na najveći očekivani porast izvoza računaju velike tvrtke, njih 70,4 posto, i to iz industrije, 72,9 posto, i među tvrtkama koje posluju u sjeverozapadnoj regiji, 87,5 posto poduzeća). Dakle, pomake naprijed ponajviše vide poslodavci iz industrije i oni koji izvoze! Odlična vijest. Ako nam išta sada treba, treba nam pozitiva.

No pozitiva se ovdje događa tek mjestimice, kao što pokazuje Hendal-Liderov indeks poslovnog optimizma (HLIPO). Nakon jednokratnoga slabašna uzleta optimizma u listopadu, u studenome se HLIPO ponovno vratio na uobičajeno nisku razinu. Kao što ga je u listopadu podigao ni s čim izazvan nagli rast optimizma (za 30-ak bodova!) u graditeljstvu, tako su ga ispitanici iz te branše u studenome za isto toliko ponovno prizemljili. Kao i u HUP-ovu istraživanju, tako i HLIPO u studenome pokazuje da je malo više optimizma nego u drugim djelatnostima u sektoru proizvodnje te turizma. Zaključak je jednak: pozitive ima samo ondje gdje se ne ovisi o domaćem tržištu.

Davor Majetić, direktor HUP-a, udruženja koje je ispucalo sve svoje adute u uzaludnu pokušaju da vlast uputi na pravi smjer, svejedno joj je poručio:

– Poslodavci se već šest godina restrukturiraju. Cijena je golema, gubitak radnih mjesta, koja će se i dalje gubiti. Najmanje što očekujemo od vlasti jest da radi ono što i privatni sektor, očekujemo da se ponaša kao da je prva, a ne posljednja godina mandata. Pomaci se ipak vide, i to u industriji i izvozu. To je ujedno pokazatelj u kojem smjeru treba razvijati gospodarstvo – poručuje im Majetić.

Poziv je uzaludan jer na Markovu trgu ni u 2015. ne namjeravaju ništa ozbiljnije mijenjati. To se itekako može iščitati iz prijedloga proračuna. I to onoga koji zbog procedura prekomjernoga deficita i makroekonomskih neravnoteža krojimo pod budnim okom Europske komisije. Da nema toga, brojke bi se vjerojatno potpuno otele kontroli. Zato je i ona mrvica optimizma koja proviruje iz HUP-ova istraživanja zlata vrijedna.

19. travanj 2024 22:15