Poslovna scena
StoryEditor

Dalekovod u pregovorima s bankama

31. Listopad 2012.

Uprava Dalekovoda nastavlja pregovore s poslovnim bankama u cilju pronalaženja prihvatljivih rješenja financijskog poslovanja te vjeruje u njihov pozitivan ishod, poručila je Uprava te građevinske tvrtke na upit Hine.

Dalekovod je u ponedjeljak izvijestio Zagrebačku burzu da je račun tvrtke u blokadi te da Uprava poduzima sve neophodne mjere u svrhu što bržeg otklanjanja uzroka blokade.- Vjerujemo u pozitivan ishod razgovora, tim prije što su donositeljima odluka u poslovnim bankama predočeni pozitivni poslovni rezultati postignuti u prvom polugodištu, do sada provedene mjere racionalizacije poslovanja te restrukturiranja kompanije, kao i planovi novog menadžmenta u koji su uključeni ugovoreni ili poslovi pred zaključivanjem - kaže predsjednik Uprave Matjaž Gorjup.

Dodaje da su sve to temelji daljnje perspektive razvoja Dalekovoda na hrvatskom i širenja na nova inozemna tržišta. U prvom polugodištu Dalekovod je ostvario 691 milijun kuna ukupnih prihoda, što je povećanje od 12 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, pri čemu je na inozemnim tržištima ostvareno 46 posto prihoda.Kompanija je ponovno počela poslovati s dobiti. Nakon gubitka od 39,3 milijuna kuna u prvoj polovini prošle godine, u istom razdoblju ove godine ostvarila je 16,4 milijuna kuna neto dobiti nakon manjinskih interesa.

- Uvjerenja smo da bi za banke, kao i za sam Dalekovod, njegove dioničare i zaposlenike, kao i društvo u cjelini, postizanje dogovora s bankama o statusu ‘standstill‘ bilo znatno bolje rješenje od otvaranja postupka predstečajne nagodbe, kojeg bi uprava silom zakona morala pokrenuti ako s bankama ne bude postignuta suglasnost o reprogramiranju potraživanja radi otklanjanja sadašnje insolventnosti - ističe Gorjup.

Napominje kako je račun Dalekovoda blokiran na zahtjev jedne od poslovnih banaka s kojim posluje Dalekovod.- Blokada računa ima i imat će značajnog utjecaja na redovito financijsko poslovanje tvrtke jer nećemo moći ispunjavati svoje financijske obveze prema svim vjerovnicima - dobavljačima sirovina, proizvoda i usluga, zasposlenicima, te obveze prema državnom proračunu - ustvrdio je Gorjup.

19. travanj 2024 07:52