Poslovna scena
StoryEditor

Danas bih prodavao Kanaan samo po cijeni trostruko većoj od realne

18. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Zvonko Popović, vlasnik Kanaana iz Donjeg Miholjca, bavi se poslom kojem recesija nimalo ne smeta. U zadnjih par godina zahvaljujući proizvodnji robnih marki postao je najveći proizvođač čipsa i flipsa u Hrvatskoj s tržišnim udjelom od 45 posto.

Ove bi godine mogao ostvariti konsolidirani prihod od gotovo 90 milijuna kuna, a izvozi u zemlje regije, Mađarsku, Slovačku, Grčku i Bugarsku. No, osim što izvozi uskoro bi mogao početi i proizvoditi u nekoj od tih zemalja. S Popovićem, poznatim kritičarem odnosa države prema biznisu, Matilda Bačlić razgovarala je u novom broju Lidera, a povod je bio stupanje na snagu novog zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji bi trebao donijeti brojne promjene u hrvatsku poljoprivredu.

- Apsurdna je situacija da u poljoprivrednom kraju kao što je Slavonija ne možemo osigurati dovoljno zemlje za proizvodnju krumpira. Imamo dovoljnu potražnju i siguran plasman proizvoda, a ne možemo osigurati dovoljno sirovine. Proizvodimo robne marke i moramo imati jeftin proizvod jednako kao i naš konkurent iz Poljske, Mađarske ili Srbije jer to traže trgovci. Apsurdno je to što mi želimo platiti 1500 do 2000 kuna po hektaru na godinu, a u isto vrijeme u mojoj okolici postoje ljudi koji koriste državnu zemlju za 300 do 400 kuna po hektaru, a pritom imaju milijun kuna neplaćenih obveza prema državi. Oni proizvode i uzgajaju isključivo poticaje. Nejasno je zašto država kojoj nedostaje novca u proračunu to dopušta - samo je dio onoga što je rekao u razgovoru za Lider. 

Novi broj Lidera možete pročitati na iPadu. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE   

19. travanj 2024 08:24