Poslovna scena
StoryEditor

Danko Končar novi predsjednik NO Brodotrogira

24. Lipanj 2013.
Piše:
lider.media

Novi predsjednik Nadzornog odbora (NO) Brodotrogira je Danko Končar, izvijestili su danas iz Brodotrogira u priopćenju o glavnoj skupštini Brodotrogira na kojoj je donijeta i odluka o izboru novih članova Nadzornog odbora.

Skupština je održana krajem prošlog tjedna, a na njoj su, kako se navodi, prihvaćeni svi predloženi prijedlozi odluka i izvješća, opozvani dosadašnji članovi Nadzornog odbora te donijeta odluka o izboru novih članova.

U novom Nadzornom odboru predviđeno je pet članova od kojih tri imenuje skupština sukladno vlasničkom udjelu, jednog imenuje Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) temeljem Ugovora o prodaji i prijenosu dionica Brodotrogira, a jednog predstavnika biraju predstavnici zaposlenika.

Za nove članove Nadzornog odbora izabrani su Danko Končar kao predsjednik, Slobodan Vernić kao zamjenik i Ante Bilić kao član, navodi se u priopćenju i dodaje da će se imena predstavnika kojeg imenuje AUDIO i zaposlenici znati kada budu predloženi.

Skupština je, kako se navodi, prihvatila i ostale odluke predviđene dnevnim redom, a među tim odlukama je i ona o raspodjeli dobiti za 2012. godinu.

Po podacima iz poziva za glavnu skupštinu, utvrđena dobit u iznosu od 1,81 milijardu kuna raspoređuje se za pokriće prenesenih gubitaka iz prijašnjih razdoblja u iznosu od 1,79 milijardi kuna, a iznos od 18,16 milijuna kuna se raspoređuje u zadržanu dobit.

Prema ranije objavljenim podacima, Brodotrogir je za prošlu godinu iskazao dobit od 1,81 milijardu kuna, a što je ponajprije posljedica računovodstvenog iskazivanja sanacije koju je u tom brodogradilištu provela država. Naime, država je uz ostalo, po osnovu sporazuma o programu restrukturiranja, u javni dug preuzela obveze Brodotrogira pokrivene državnim jamstvima.

Brodotrogir je od početka travnja ove godine u vlasništvu tvrtke Kermas energija, poduzetnika Danka Končara, a nakon što su 6. travnja ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i direktor tvrtke Kermes Energija d.o.o. Danko Končar potpisali ugovor o prijenosu dionica Brodotrogira.

Tim je ugovorom uz ostalo utvrđeno da Vlada, uz otpis potraživanja nastalih preuzimanjem kredita za koje su izdana državna jamstva, dodatno snosi troškove restrukturiranja u iznosu od 380 milijuna kuna. Osim toga, predviđena je isplata 20 milijuna kuna ekvivalenata državnih potpora za avansna jamstva za novogradnje brodova. Končar pak mora za restrukturiranje ukupno isplatiti 2,04 milijarde kuna.

25. travanj 2024 02:09