Poslovna scena
StoryEditor

Dario Šimić u NO Karlovačke banke

12. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Glavna skupština Karlovačke banke, sazvana za 23. svibnja, trebala bi, uz ostalo, donijeti odluke o pokriću prenesenih gubitaka iz 2010., 2011. i 2012. godine, kao i o dokapitalizaciji banke za 20 milijuna kuna.

Prema pozivu i prijedlozima odluka za skupštinu, koje je Karlovačka banka danas objavila na Zagrebačkoj banci, preneseni gubitak, koji ukupno iznosi 115,77 milijuna kuna, pokrio bi se dijelom iz kapitalne dobiti, u iznosu od 31,26 milijuna kuna, te dijelom smanjenjem temeljnog kapitala za 84,5 milijuna kuna.

Smanjenje temeljnog kapitala Karlovačke banke, sa sadašnjih 171,2 milijun kuna na 85,6 milijuna kuna, provelo bi se povlačenjem 10.943 vlastite redovne dionice, kao i tzv. pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala umanjenjem nominalnog iznosa redovnih dionica sa 100 kuna na 50 kuna po dionici.

Nakon smanjenja temeljnog kapitala, skupština bi trebala donijeti i odluku o njegovu povećanju izdavanjem novih 400 tisuća redovnih dionica nominale 50 kuna po dionici, pri čemu bi se u potpunosti isključilo pravo prvenstva postojećih dioničara. Tako bi se temeljni kapital Karlovačke banke povećao za 20 milijuna kuna, na 105,6 milijuna kuna.

Upis novih dionica, kako je predviđeno, započeo bi 25. svibnja, a završio 13. lipnja.

Svaki bi potencijalni ulagač trebao uplatiti najmanje 400 tisuća kuna, odnosno svaki bi pojedini ulagatelj bio obvezan upisati i uplatiti najmanje osam tisuća dionica.

U izvješću o razlozima za iskučenje prava prvenstva pri upisu novih dionica, uz ostalo se navodi da je Karlovačka banka u 2012. zabilježila silazni trend u poslovanju, zbog čega su narušeni financijski pokazatelji poslovanja društva.

"Radi pokrića gubitaka predloženo je donijeti odluku o smanjenju temeljenog kapitala, i to za 50 posto, međutim za nastavak i normaliziranje poslovanja banke potreban je dotok svježeg kapitala. Procjenjuje se da u ovom trenutku na tržištu kapitala ne postoji mogućnost uspješnog provođenja javne ponude dionica uz zadržavanje prava prvenstva postojećih dioničara, dok istovremeno postoje zainteresirani ulagatelji, koji su iskazali svoju volju i namjeru ulaganja novčanih sredstava u društvo", stoji u izvješću.

Skupštini je predložena i odluka o davanju razrješnice Upravi Karlovačke banke kojom se odobrava način vođenja te banke u prošloj godini - Sandiju Šoli i Marijani Trpčić Reškovac (predsjedniku i članici Uprave do kraja lipnja 2012), Goranu Vukšiću i Ivici Horvatu (zamjenicima predsjednika uprave od 1. srpnja do 16. odnosno 23. rujna) te Josipu Delašu i Amaliji Ikšić (predsjedniku i članici Uprave od 17. odnosno 24. rujna 2012.).

Također je predložena i odluka o razrješnici članovima Nadzornog odbora - Danijelu Žambokiju, Goranu Vukšiću, Josipu Paladinu, Ivici Horvatu i Sandiju Šoli.

Skupština treba utvrditi i da su četiri člana Nadzornog odbora - Žamboki, Paladino, Vukšić i Horvat - podnijeli ostavke, uslijed kojih svim članovima prestaje mandat s danom izbora novih.

A za nove članove Nadzornog odbora skupština je predloženo da izabere Darija Šimića, Ranka Predovića, Vedranu Pavelić te Danijela Žambokija.

25. travanj 2024 08:32