Poslovna scena
StoryEditor

Datum odluke o isplati dividende presuđuje o obvezi poreza na dohodak

05. Prosinac 2013.

Oporezivanje dividende i udjela u dobiti smatra se drugim korakom u oporezivanju dobiti. U prvom se koraku oporezuje dobit trgovačkog društva i drugih poslovnih subjekata obveznika poreza na dobit, a u drugom se koraku ta dobit oporezuje porezom na dohodak u trenutku kad se isplaćuje fizičkim osobama, tj. kad iz gospodarske sfere prelazi u sferu privatne potrošnje.

Ostvarena dobit još nije dividenda ili udio u dobiti, postaje to onda kad skupština trgovačkogdruštva donese odluku o isplati dobiti dioničarima odnosno udjeličarima. U oporezivanju dividende i udjela u dobiti Hrvatska je prošla kroz nekoliko razdoblja s različitim poreznim pravilima: do 2000. dividenda i udio u dobiti nisu se oporezivali porezom na dohodak, ali je tada stopa poreza na dobit iznosila 35 posto; od 2001. do 2004. stopa poreza na dobit je od 2001. godine smanjena na 20 posto i uvedeno je oporezivanje dividende i udjela u dobiti porezom na dohodak prema stopi od 15 posto; od 2005. do kraja veljače 2012. godine dividenda i udio u dobiti nisu se oporezivali, osim kad je riječ bila o isplati dobiti ostvarene u razdoblju od 2001. do 2004. godine, koja se oporezivala na temelju prijelaznih odredbi Zakona o porezu na dohodak.

mn: Promjena na promjenu

Od 1. ožujka 2012. godine ponovo je uvedeno oporezivanje dividende i udjela u dobiti porezom na dohodak, prema stopi od 12 posto, s tim da je u prijelaznim odredbama zadržana iznimka prema kojoj se od oporezivanja izuzima dividenda i udio koji se isplaćuju iz dobiti ostvarene do 2000. godine.

No od 27. rujna 2013. godine tj. danom objave Odluke Ustavnog suda RH ukinut je čl. 16. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak koji je do tada izuzimao od oporezivanja dividendu i udio iz dobiti ostvarene do 2000. godine, tako da je svaka isplata dobiti postala oporeziva porezom na dohodak prema stopi od 12 posto, neovisno o tome u kojem je razdoblju ostvarena dobit koja se isplaćuje. Potom su 19. listopada 2013. stupile na snagu izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima se potvrđuje oporezivanje dividende i udjela u dobiti stopom poreza na dohodak od 12 posto neovisno o tome kada je ostvarena dobit, ali uz novu iznimku, prema kojoj se pri oporezivanju primjenjuju porezna pravila koja su bila na snazi u vrijeme donošenja odluke o isplati dobiti.

Odluka Ustavnog suda Te posljednje izmjene Zakona o porezu na dohodak potaknute su Odlukom Ustavnog suda, koji je u obrazloženju naveo dvije najvažnije zamjerke propisima koji uređuju oporezivanje dividende i udjela u dobiti: povratno djelovanje koje nalaže da se porez plaća i pri isplati dobiti ostvarene u razdoblju u kojem se dividenda i udio nisu oporezivali porezom na dohodak i nejednak porezni položaj poreznih obveznika, koji ovisi o datumu isplate dobiti ostvarene u istom poreznom razdoblju, tj. ovisi o trenutku kada se ta dobit isplaćuje. 

Uvažavajući stajališta Ustavnog suda, u prijelazne odredbe Zakona o porezu na dohodak ugrađeno je rješenje prema kojem je za oporezivanje ili neoporezivanje mjerodavan datum donošenja odluke o isplati dobiti. Ako je odluka o isplati dobiti ostvarene u određenoj godini donesena u vrijeme dok su bili na snazi propisi prema kojima se ta dobit nije oporezivala porezom na dohodak, neće se oporezivati ni ako se isplaćuje nakon 19. listopada 2013. godine. I obrnuto, ako je odluka donesena nakon što su stupili na snagu propisi koji uređuju oporezivanje dividende i udjela u dobiti porezom na dohodak, ta se isplata oporezuje kao dohodak od kapitala.

Koji datumi vrijede Prijeporne godine su one u razdoblju do 2000. godine i u razdoblju od 2005. do 2011. godine. Dobit ostvarena u tom razdoblju koja se isplaćuje nastavno od 19. listopada 2013. ne podliježe oporezivanju porezom na dohodak ako je skupština društva odnosno drugo nadležno tijelo druge pravne osobe do 28. veljače 2012. godine donijelo odluku o isplati dobiti, što isplatitelj dokazuje vjerodostojnim ispravama. Za dobit ostvarenu do 2000. godine odluka o isplati trebala je biti donesena prije 27. rujna 2013., da bi isplate nastavno od 19. listopada 2013. bile neoporezive. Opravdano je očekivati da će porezna administracija pomno kontrolirati raspolaže li isplatitelj dividende i udjela u kapitalu valjanim ispravama kojima dokazuje da je odluka o isplati dobiti donesena u vrijeme kad su bili na snazi propisi prema kojima isplaćena dividenda i udio nisu podlijegali obvezi plaćanja poreza na dohodak. 

Ako se odluka o isplati dobiti odnosi na dobit ostvarenu u razdoblju od 2001. do 2004. godine, ta se dividenda i udio i nadalje oporezuju porezom na dohodak, čak i ako je odluka donesena do 28. veljače 2012. godine. Na dividendu i udio u dobiti obračunava se 12 posto poreza na dohodak i pripadajući prirez ako je propisan prema općini ili gradu prebivališta primatelja dividende odnosno udjela u dobiti. Porez se obračunava kao porez po odbitku i usteže u trenutku isplate. Riječ je o konačno plaćanom porezu i primatelj ne mora podnositi godišnju poreznu prijavu, ali može ako ima interesa.

23. travanj 2024 17:51