Poslovna scena
StoryEditor

Debeljak već dao 50 milijuna kuna za otpremnine

08. Rujan 2013.

Ugovore u novim društvima Brodosplita zaključno s 3. rujna potpisala su 1763 radnika, s tim da bi se ta najvažnija faza kadrovskog restrukturiranja trebala provesti do kraja listopada ili početka studenog. Do kraja ovog tjedna otpremnine će dobiti 918 radnika, a ukupan iznos isplaćenih otpremnina iznosit će 47,7 milijuna kuna, odgovorili su u Brodosplitu na upit o isplaćenim otpremninama.

Kao što je poznato, Tomislav Debeljak, vlasnik samoborskog DIV-a, obvezao se ne samo isplatiti stimulativne otpremnine za 1300 radnika koji su zaista višak u splitskom brodogradilištu nego za svih 3300 ljudi, od kojih će se 2000 vratiti na posao. I to 4000 kuna po godini staža za prvih 20 godina, a nakon toga 1500 kuna po godini neprekinutog staža u Brodosplitu. Zašto su se odlučili na taj potez?

- Zbog toga da bi se i na taj način označio novi početak Brodosplita, da se radnicima koji ostaju kaže da se u njih ima veliko povjerenje, ali i zbog toga što bi u slučaju crnog scenarija (da Brodosplit ne uspije u restrukturiranju, što smatramo da se neće obistiniti) radnici bili unaprijed odštećeni već dobivenim otpremninama. Riječ je o simboličnim, vrijednosnim i socijalno-materijalnim razlozima zbog kojih se primijenio taj model koji, koliko je nama poznato, još nije zabilježen u povijesti restrukturiranja tvrtki - odgovaraju u Brodosplitu.

25. travanj 2024 06:34