Poslovna scena
StoryEditor

Development grupa poslala otvoreno pismo čelniku LNG Hrvatska, evo što su mu poručili...

10. Svibanj 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Nastavlja se verbalni rat između LNG Hrvatska koja vodi projekt gradnje LNG terminala na Krku i kanadske Development grupe u kojoj su Pulsat Global Capital i BSG grupa, a koja također želi na Krku graditi svoje projekte vrijedne 4,7 milijardi eura i napraviti od Krka energetsko čvorište.

Kanadski investitori su uputili otvoreno pismo direktoru LNG Hrvatska Mladenu Antunoviću u kojem navode da su njegove izjave hrvatskim medijima ‘netočne, krive i pokazuju nedostatak profesionalnosti i pristojnosti, zbog kojih će budući strani investitori dobro razmisliti prije ulaganja u Hrvatsku‘.

Antunović je, podsjećaju, rekao da su sve tvrtke koje su imale interes za ulaganje ili zakup kapaciteta na terminalu imale priliku putem javnih poziva za oba postupka predati svoje ponude i na transparentan način ostvariti pravo sudjelovanja.  Kanađani tvrde da Antunović nije dopustio Development grupi sudjelovanje u pozivu za ulagače (Call for Equity).

-Činjenica je da smo sudjelovali, ali i vodili razvoj Krk LNG projekt davno prije nego što je LNG Hrvatska objavila natječaje, dobila sredstva EU-a ili poduzela bilo kakvu drugu aktivnost. Mi smo se prvi put sastali s vama i bivšim ministrom Ivanom Vrdoljakom u Torontu, u travnju 2013., kad ste došli na ‘trade mission’, u vrijeme kada LNG terminal još nije bio vladin energetski i strateški projekt. Od samog početka smo bili transparentni i kooperativni u vezi namjera za razvoj LNG terminala na Krku. Kroz brojne komunikacije s LNG Hrvatska, tadašnjim ministrom Vrdoljakom i drugim državnim agencijama izričito smo naglasili da Development grupa razvija projekt sa stručnjacima iz Kanade, SAD-a i Europe. Od 2013. smo u više navrata ponudili suradnju s LNG Hrvatska. Vlada nije pokazivala ozbiljan interes, ali mi smo nastavili razvijati projekt – tvrde kanadski investitori.

Napominju i da će korespondencija s Antunovićem u Call for Equity procesu u 2015. potvrditi da je Development grupa bila spremna objaviti svoj interes i plan razvoja pod uvjetom da LNG Hrvatska i/ili Vlada da jamstvo o povjerljivosti.

-Vi to niste htjeli, a LNG Hrvatska nije imala protokole o povjerljivosti. Stoga vam nismo mogli otkriti komercijalno osjetljive informacije i bili smo kažnjeni odbijanjem mogućnosti sudjelovanja na natječaju. Jednostrani ugovor o povjerljivosti, koji je bio dio natječajnog dokumenta, zaštićuje isključivo vlasničke podatke o LNG Hrvatska, bez obzira na povjerljive podatke i informacija od ponuđača. Transparentan proces nije obveza prikazivanja povjerljivih, vlasničkih, komercijalno osjetljivih informacija i mi ih ne možemo ugroziti bez osiguranja povjerljivosti. Dakle, vi ste osobno i LNG Hrvatska odbili Development grupi sudjelovanje na natječaju u pozivu za ulagače jer nismo željeli objaviti povjerljive informacije bez obostranog ugovora o povjerljivosti. Stoga nije istina da se Development grupa nije pojavila na pozivu/natječaju – napominju.

Nadalje, osvrću se i na Antunovićevu izjavu da su svi zainteresirani investitori imali priliku javiti se na natječaje te da je bio otvoren i ‘data room‘ u kojem su  imali uvid u cjelokupnu dokumentaciju, u kojoj je i ona za zemljište na Krku.

-Poziv za Equity i otvaranje data rooma gotovo sigurno nije sadržavalo sve potrebne informacije o nekretnini i zemljištu jer tu informaciju posjeduju i kontroliraju vjerovnici, agencija austrijske vlade Heta, koja je preuzela dugove Dioki-a od Hypo banke. Development grupa je započela akviziciju oko imovine Diokija 2013. To se pokušalo opstruirati od strane određenih osoba. Na kraju je Heta objavila natječaj za prodaju ukupnoga kreditnog portfelja i kolaterala Diokija koji uključuje LNG zemljište. Kompanija Pulsat, dio Development grupe, sudjeluje u tom natječaju. Ekstenzivna dokumentacija u vezi sa imovinom, kolateralima, vrijednosnim papirima te drugi relevantni podaci, sadržaj su u ‘Red Data Room’ procesu čija je objava bila ograničena na nekoliko pojedinaca i pod strogim NDA ugovorima. LNG Hrvatska, ali ni jedna druga hrvatska državna agencija ili hrvatski predstavnik, nije sudjelovao u Hetinom natječaju i zbog toga niste mogli imati potpunu dokumentaciju o imovini, niti ste istu mogli dati na uvid jer je ona dio “red data room” i pod obvezujućim ugovorima  NDA – ističu kanadski investitori.

Također, navode da je bivša Vlada često naglašavala da će jednostavno izvlastiti vlasnika zemljišta na Krku za LNG terminal  te da je to u skladu s direktivama EU. Kažu da su u pismu od 9. rujna 2015. tražili pojašnjenje direktive EU koja daje ovlast izvlaštenja, no nikada nisu dobili odgovor. Napominju da će tako veliko i opsežno izvlaštenje biti iznimno kompleksni postupak pregovora koji može potrajati dugo vremena i na koji se mogu žaliti obje strane, a krajnji ishod može biti određen od strane Europskog suda za ljudska prava koji je nadležan za izvlaštenje imovine u stranom vlasništvu.

-Čak i ako je eksproprijacija dozvoljena po hrvatskim zakonima i međunarodnim pravnim standardima, Vlada ili njegov odabrani investitor  morat će platiti ‘pravednu tržišnu vrijednost‘ i sigurno će biti znatna neslaganja oko samog iznosa naknade. Svjesni smo napora hrvatske Vlade u posljednjih nekoliko godina da steknu vlasništvo nad LNG zemljom, ali bezuspješno jer otkupna cijena koju je Vlada bila / je spreman platiti jednostavno nije dovoljna za rješavanje potraživanja od Hete. Temeljem naših procjena za LNG zemljište i prava potraživanja, obavijestili smo vas da će naknada koju će država morati platiti privatnom stranom vlasniku biti značajno viša od one koju vlada očekuje. Nastali trošak će vjerojatno projekt učiniti ekonomski neprovedivim - upozoravaju.

14. travanj 2024 19:18