17. siječanj 2016.

Dioničarima Gazproma 8,1 milijarda eura dobiti za prvih devet mjeseci 2015.

lider.media
lider.media

Dobit pripisana dioničarima Gazproma za prvih devet mjeseci prošle godine iznosila je 673,9 milijardi rubalja ili oko 8,1 milijardu eura, što je 21 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine, objavio je ruski plinski div u petak u konsolidiranom i nerevidiranom financijskom izvještaju.

Neto prihodi od prodaje plina u tom su razdoblju povećani za 9 posto, na približno 27,3 milijarde eura. Pri tome je neto prodaja u Europi i drugim zemljama porasla za 17 posto, na 17,2 milijarde eura. Ukupni porast prihoda od prodaje plina Europi i drugim zemljama potaknut je rastom cijena u rubljima (uključujući trošarine i carine) za 20 posto, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prihodi od prodaje u zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza Gazpromu su tijekom prvih devet mjeseci prošle godine pali za 4 posto, a za 2 posto smanjena je i prodaja na unutarnjem tržištu Ruske Federacije. Istovremeno su troškovi poslovanja porasli za pet posto, na približno 38,1 milijardu eura, a taj se porast odnosi uglavnom na porezna opterećenja, osim poreza na dohodak, tranzit plina te na aprecijaciju američkog dolara i eura u odnosu na rubalj.