Poslovna scena
StoryEditor

Dionice HEP-a u listopadu na burzi?

17. Veljača 2015.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) provest će dokapitalizaciju inicijalnom javnom ponudom novih dionica ako tako odluči njezin vlasnik odnosno država, odgovorili su u utorak iz HEP-a na upit o mogućnosti izlaska kompanije na burzu već tijekom listopada ove godine

"Upoznati smo s Planom upravljanja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za 2015. godinu u kojem je navedeno da će se razmotriti, u skladu sa stanjem na tržištu kapitala, opcija inicijalne javne ponude (IPO) ograničenog obima dionica tvrtke HEP d.d. Sve aktivnosti vezano za provedbu navedenog Plana u dijelu koji se tiče HEP-a vodi i koordinira naš vlasnik i mi ćemo postupati sukladno odlukama vlasnika kada i ako do njih dođe", kažu u HEP-u.

Projekt inicijalne javne ponude dionica HEP-a trebao bi biti gotov u svibnju, a dionice HEP-a na burzi bi se mogle naći u listopadu. Svrha te operacije bila bi namicanje novca za financiranje HEP-ovih projekata.

Dodaje se kako je restrukturiranje poslovnog sustava jedna od ključnih strateških odrednica Uprave HEP-a, s ciljem osiguranja pretpostavki za dugoročan stabilan razvoj poslovnog sustava HEP grupe te se provodi u tri faze, a potom se dodaje kako će se, "u skladu sa stanjem na tržištu kapitala, (razmotriti) opcija inicijalne javne ponude (IPO) ograničenog obima dionica tvrtke HEP d.d., čime bi se omogućila kupnja istih od strane zainteresiranih građana, hrvatskih branitelja i mirovinskih fondova".

U Planu upravljanja imovinom u vlasništvu države za 2015. godinu, koji je Vlada prihvatila krajem 2014. godine, podsjeća se da, sukladno Strategiji upravljanja imovinom i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za razdoblje od 2013. do 2017. godine, strateški važne tvrtke koje pružaju javne usluge u elektroprivredi i energetici kao HEP te u kojima država sudjeluje u određivanju cijene proizvoda i usluga, trebaju ostati u vlasništvu Republike Hrvatske te se ne predviđa privatizacija, osim kada se zakonom propiše.

HEP je sredinom prosinca prošle godine izvijestio da kreće u drugu fazu transformacije na razini Grupe, tijekom koje očekuje optimizaciju poslovanja i uštede između dvije i dvije i pol milijardi kuna u idućih pet godina.

Istodobno je HEP objavio kako će do 2019. u revitalizaciju hidroelektrana uložiti ukupno oko 2,1 milijardu kuna, a među konkretnim projektima su i hidroelektrane Kosinj i Ombla, koje bi mogle biti financirane i iz tih ušteda.

Projekt transformacije HEP-a zajednički su izradili konzultantska kuća PricewaterhouseCoopers i Uprava HEP-a. Njime se planiraju uvesti nove tržišne funkcije, centralizirati nabavu, ojačati prodaju i marketing, smanjiti troškove outsourcinga te smanjiti broj radnika i organizacijskih jedinica.

26. travanj 2024 10:39