Poslovna scena
StoryEditor

DIV i dalje želi kupiti Brodosplit, čeka odgovor Vlade

02. Ožujak 2012.

Ponuda za kupnju Brosodplita je i dalje na stolu, iako je naš udjel u troškovima restrukturiranja u međuvremenu povećan za 500 milijuna kuna - rekao je Tomislav Debeljak, vlasnik i direktor samoborskog DIV-a.

Debeljak je na današnjoj tiskovnoj konferenciji naveo da je, prema nalazima najnovijeg dubinskog snimanja, zbog lošeg stanja u splitskom brodogradilištu u protekle dvije godine stvoren novi gubitak od 1,2 milijarde kuna što i njihov udjel u troškovima restrukturiranja povećava s 1,5 milijarde na gotovo dvije milijarde kuna. U DIV-u očekuju odgovor Vlade na njihovu ponudu do 15. ožujka ponavljajući da je iznimo važno da se odluka donese čim prije kako se ne bi gomilali novi gubici.

- Svaki mjesec Brodosplit košta državu novih 40-ak milijuna kuna - rekao je Darko Pappo, član Uprave DIV-a. Na vječno pitanje o bankama i financijerima koji stoje iza njihove ponude i postoji li bankarsko jamstvo ili ne, Debeljak i Pappo su ponovili da imaju ‘pisma namjere ozbiljnih financijskih institucija‘ te da zadovoljavaju sve uvjete natječaja što je, kažu, potvrdila i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Koliko se moglo saznati, riječ je uglavnom o stranim financijerima. Debeljak je najavio da bi u Brodosplitu, osim osnovne brodograđevne djelatnosti, poslovanje širili i na energetiku, odnosno gradnju pučinskih vjetroelektrana čiji bi se dijelovi radili u brodogradilištu. - Brodosplit je spreman sudjelovati i u drugim energetskim projektima koje je najavila Vlada - rekao je Debeljak.

19. travanj 2024 07:08