Poslovna scena
StoryEditor

Do kraja rujna će biti poznati uvjeti prodaje zemljišta za LNG

11. Rujan 2013.

Očekujemo da do 30. rujna, za kada je na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano ročište radi sklapanja predstečajne nagodbe za Dina Petrokemiju, budu poznati uvjeti prodaje terena u Omišlju za LNG terminal, nakon čega bi se odredili uvjeti pokretanja proizvodnje, koja bi mogla početi do kraja godine, izjavio je danas predsjednik Uprave Dine Fabio Giacometti.

Giacometti je rekao da traju procjena i dogovori o cijeni zemljišta, koje bi preuzeo Državni ured za upravljanje državnom imovinom, da se ‘približava kraju i priča s Diokijem‘ te da se stoga može očekivati sljedeća faza u rješavanju problema Dine.

U Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom danas su potvrdili da njihove stručne službe već rade procjenu vrijednosti zemljišta za LNG terminal.

Tek kad ta procjena bude završena vidjet ćemo i odlučiti hoćemo li ići u kupnju tog zemljišta, kaže glasnogovornica tog ureda Ivana Ivanković.

Zadnjih je godina rađeno više procjena tog zemljišta koje su se najčešće kretale od nešto manje od 20 do 30-ak milijuna eura, dok je jedna od ranijih procjena išla i do 45 milijuna eura.

Giacometti kaže kako bi se novcem od prodaje zemljišta za LNG terminal pokrila dugovanja prema Hypo banci, koja ima založno pravo, i radnicima, te da bi se potom, do kraja godine, moglo očekivati pokretanje proizvodnje.

Podsjetio je da je isplatu zaostalih plaća radnika Dine potrebno je ukupno oko 20 milijuna kuna.

U predstečajnoj nagodbi Dine i Diokija, vjerovnici na ročištu održanom 18. lipnja nisu prihvatili plan financijskog restrukturiranja Diokija i Nagodbeno je vijeće naložilo da se izradi novi plan, dok je prihvaćen plan financijskog restrukturiranja Dina Petrokemije.

Na Trgovačkom sudu u Rijeci za 30. rujna zakazano je ročište radi sklapanja predstečajne nagodbe Dine Petrokemije.

Za Dioki je pak nedavno Savjetodavno vijeće Ministarstva financija odlučilo produljiti rok za provedbu predstečajne nagodbe za dodatnih 45 dana, a koji počinju teći od 26. kolovoza, kad je istekao rok prijašnjeg produljenja, također od 45 dana.

Inače, planom restrukturiranja za Dinu i Dioki iz lipnja predviđeno je povezivanje sa strateškim partnerom Crodux plinom, a uz ostalo je predložena i prodaja imovine koja nije potrebna za obavljanje redovnog poslovanja. Dio te imovine čine udjeli u društvu Ćuf d.o.o. Omišalj, koji su vlasništvo povezanih društava Dina-Petrokemija i Adriaoil. Ćuf d.o.o. je vlasnik zemljišta u Omišlju predviđenog za izgradnju LNG terminala, a kupoprodajom bi se namirio dug Dioki Grupe prema Hypo Grupi kao založnom vjerovniku od 23,5 milijuna eura i radničkih potraživanja društava Dina-Petrokemija i Dioki.

20. travanj 2024 06:32