Aktualno Poslovna scena Preporučeno Tehnopolis

Dobit Deutsche Telekoma, vlasnika HT-a, smanjena 43 posto na 495 milijuna eura

deutsche telekom
Foto: telekom.com
Lider/Hina

Deutsche Telekom izvijestio je u četvrtak o osjetno manjoj neto dobiti u drugom tromjesečju zbog odštete u sklopu nagodbe u arbitražnom sporu s njemačkom državom a blago su im pali i prihodi, prigušeni nepovoljnim valutnim tečajevima.

U razdoblju od travnja do lipnja neto dobit DT-a pala je 43,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 495 milijuna eura.

Ako se isključi odšteta regulirana nagodbom, kojom je okončan 14-godišnji spor s državom zbog zakašnjelog uvođenja sustava naplate cestarina za kamione na autocestama, dobit je na godišnjoj razini uvećana za 3,3 posto, na 1,238 milijardi eura.

>>>Čista dobit Deutsche Telekoma porasla gotovo 33 posto

U svibnju je konzorcij, u čijem su sastavu uz Deutsche Telekom još i Daimler i Cofiroute, pristao njemačkoj državi platiti ukupno 3,2 milijarde eura zbog zakašnjelog uvođenja naplate cestarina. Iz DT-a su tada najavili da će u sklopu nagodbe u zadnjoj tranši državi jednokratno isplatiti 550 milijuna eura, što će utjecati na rezultate drugog kvartala.

>>>Deutsche Telekom sa sindikatom dogovorio povećanje plaća

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) pala je za 7,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 5,55 milijardi eura. Prilagođena za troškove povezane s arbitražnim postupkom, promjene u strukturi grupe i utjecaj valutnih tečajeva, zadržala se na prošlogodišnjoj razini i iznosila je 5,9 milijardi eura.

Novi ciljevi

Prihodi su također pali na godišnjoj razini, za 2,8 posto, kliznuvši na 18,4 milijarde eura, pri čemu u DT-u naglašavaju da je vrijednost dolara bila 10 posto niža nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Ako se isključe nepovoljni valutni tečajevi i promjene u strukturi grupe, uvećani su 1,3 posto, navodi se u izvješću.

Kompanija je ponovo povisila ciljeve za ovu godinu i sada “zbog povoljnih trendova u Sjedinjenim Državama” očekuju prilagođenu EBITDA od oko 23,4 milijarde eura ako se isključe promjene valutnih tečajeva. Početkom godine prognozirali su da će iznositi 23,2 milijarde eura.

>>>Deutsche Telekom ostvario 74.9 milijardi eura prihoda, dobit porasla gotovo 30 posto

– Ostvarujemo zacrtane ciljeve, istaknuo je u priopćenju financijski direktor grupe Thomas Dannenfeldt.

– Trendovi u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama pozitivni su. U našim europskim podružnicama ponovo ostvarujemo kontinuirani rast, dodao je Dannenfeldt.

Komentari