23. listopad 2014.

Dobit dm-a pala osam posto, promet se popeo na 1,97 milijardi kuna

Miro Soldić
Miro Soldić

U prošloj poslovnoj godini investirali smo 39,7 milijuna kuna u otvaranje i modernizaciju naših prodavaonica te otvorili 72 nova radna mjesta – naglasio je Mirko Mrakužić, direktor dm-a na predstavljanju poslovnih rezultata koji osamnaestu godinu za redom potvrđuju lidersku poziciju dm-a na tržištu drogerijskih proizvoda.

U protekloj poslovnoj godini su u Hrvatskoj ostvarili ukupan promet u iznosu od 1,97 milijardi kuna što je porast od 0,48 posto, ali dobit im je pala za 8 posto, na nešto više od 70 milijuna kuna.Potrošačka košarica smanjila se za jednu kunu i sada se kreće oko 75 kuna, a rezultati istraživanja koje je Ipsos Puls proveo za dm pokazuju da kupci biraju kvalitetne robne marke ispred razvikanih, skupljih brendova. Upravo na robne marke otpada 26 posto od ukupnog dm-ovog prometa u prošloj poslovnoj godini.

Mrakužić se posebno ponosi na odnos dm-a prema dobavljačima, odnosno na, za hrvatske prilike, iznimno korektne rokove plaćanja od 28 dana u prosjeku. Od ukupnog broja dobavljača dm-a četvrtina su hrvatski dobavljači s isključivo hrvatskim proizvodima. Na nedavno završenom natječaju za obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva ‘...jer najbolje dolazi iz prirode!‘, devet OPG-ova se izborilo da njihovi ekološki proizvodi budu stavljeni  na police dm-ovih trgovina. U sklopu natječaja morali su zadovoljiti stroge kriterije o uvjetima čuvanja, skladištenja i prijevoza robe koji su nužni da bi neki proizvod bio uvršten u ponudu dm-a.

Prema istraživanju portala Moj posao, dm je petu godinu zaredom proglašen najpoželjnijim poslodavcem u Hrvatskoj. Presudni faktori odabira su harmonični odnosi na radnom mjestu, visina plaće koja za radnike u trgovinama doseže, u usporedbi s ostatkom trgovinskog sektora, spektakularnih 8.500 kuna neto te sigurnost radnog mjesta.

Dm u Hrvatskoj ima 1.295 djelatnika u 154 prodavaonice u 60 gradova, a u sljedećoj poslovnoj godini cilj im je poslovati u 160 prodavaonica i investirati dodatnih 50 milijuna kuna. Dm grupa posluje u 12 zemalja, zapošljava preko 52 tisuće radnika, a ukupni promet im prelazi 8,3 milijarde eura godišnje.