Poslovna scena
StoryEditor

Dobit HPB-a u prvom kvartalu veća od rekordne 2015.

20. Travanj 2016.

Hrvatska poštanska banka je ostvarila operativnu dobit od 83 milijuna kuna, što je 8 posto više nego u istom razdoblju 2015. Stambeni krediti su porasli 19, 2 posto, a broj tekućih računa građana porastao je za 14 posto, što u prijevodu znači da u prva tri mjeseca banka ima 7000 novih članova

Hrvatska poštanska banka u prvom tromjesečju bilježi rast dobiti, kredita i broja klijenata, obznanjeno je predstavnicima medija danas u sjedištu banke u Zagrebu.

- Operativna dobit iznosi 83 milijuna kuna, a još više nas raduje povećanje broja klijenata. Posebno bih  naglasio uspješni projekt refinanciranja stambenih kredita klijenata drugih banaka (s prosječnom kamatnom stopom od 4,8 posto)  i sedam novih gradova i općina koje su svoje poslovanje u prva tri mjeseca ove godine prenijeli u Hrvatsku. Ostvarili smo veću dobit od rekordne 2015. godine, te smo bolje krenuli nego što smo se nadali  – izjavio je predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić.

Ova banka je tako ostvarila operativnu dobit od 83 milijuna kuna, što je 8 posto više nego u istom razdoblju 2015. Neto dobit je istodobno rasla za 5,4 posto, na 44,6 milijuna kuna, čime je postignut novi najbolji rezultat za to razdoblje. Banka se pohvalila i snažnim rastom kreditiranja stanovništva u promatrana tri mjeseca. U tom je razdoblju HPB građanima odobrio približno 400 milijuna kuna kredita, što predstavlja godišnji rast od 4,8 posto. Od tog iznosa gotovo polovicu čine stambeni krediti koji su porasli 19,2 posto. Porastao je i broj tekućih računa građana za 14 posto, što u prijevodu znači da u prva tri mjeseca banka ima 7000 novih članova.

Na konferenciji su najavljeni i planovi za budućnost. Tako se sprema suradnja s lokalnom samoupravom, HPB se namjerava orijentirati na ekologiju (kreditiranjem projekata energetske učinkovitosti - pet velikih projekata), a najavljena je i suradnja s Udruženjem obrtnika grada Zagreba i njihovim članovima. HPB-ove nenamjenske kredite od ožujka biti će moguće ugovoriti i u više od 120 ureda Hrvatske pošte.

27. travanj 2024 00:10