Aktualno Lider trend Poslovna scena

Dobit ruske banke VTB, suvlasnika Agrokora, u drugom kvartalu skočila 42 posto na 573 milijuna eura

zaduživanje
Lider/Hina

Ruska banka VTB objavila je u četvrtak da je drugo tromjesečje zaključila s osjetno većom neto dobiti, uz više prihode od kamata, naknada i provizija i znatno smanjene rezervacije za nenaplative kredite.

U razdoblju od travnja do lipnja druga po veličini ruska banka, pod kontrolom države, zabilježila je 41,9 posto veću dobit nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, od 43 milijarde rubalja (572,9 milijuna eura).

>>>VTB banka udvostručila neto dobit u prvom tromjesečju na 758,7 milijuna eura

Neto prihodi od kamata porasli su u odnosu na prošlogodišnje razdoblje 6,7 posto, na 121,8 milijardi rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija veći su na godišnjoj razini za 3,4 posto, dosegnuvši 24,2 milijarde rubalja, priopćila je ruska banka.

Rezervacije za gubitke po kreditima smanjene su pak 60,5 posto, na 48,3 milijarde rubalja. U prvoj polovici godine neto dobit VTB-a povećana je za 70,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 98,5 milijardi rubalja.

>>>Ruska banka VTB ostvarila najbolji poslovni rezultat u povijesti poslovanja

Neto prihodi od kamata porasli su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci 4,8 posto, na 238,1 milijardi rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija uvećani su sedam posto, dosegnuvši 46,1 milijardu rubalja.

– Ostvarili smo snažan rast u poslovanju s građanima te s malim i srednjim poduzećima dok je probitabilnost u korporativnom i investicijskom bankovnom poslovanju dodatno poboljšana. To ističe uspjeh naših kontinuiranih nastojanja da dodatno proširimo lepezu naših usluga i povećamo temeljne prihode, naglašava u priopćenju direktor i predsjednik uprave Andrej Kostin.

Na kraju lipnja stopa adekvatnosti kapitala iznosila je 12,2 posto i smanjena je za 0,4 postotna boda u odnosu na početak siječnja, navodi se u priopćenju.

Komentari