Poslovna scena
StoryEditor

Dobit SAP-a nakon oporezivanja porasla devet posto, na 762 milijuna eura

20. Travanj 2016.

Najveći europski proizvođač softvera SAP izvijestio je u srijedu o solidnom rastu dobiti u prvom tromjesečju, uz posebno dobar rezultat u segmentu ‘oblaka‘, a potvrdili su i važeće procjene za cijelu godinu.

Iz njemačke su kompanije izvijestili da im je dobit nakon oporezivanja u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasla devet posto, na 763 milijuna eura. Operativna dobit povećana je pet posto, na 1,1 milijardu eura. Isti postotni rast zabilježen je i u stavci prihoda koji su dosegnuli 4,73 milijarde eura, uz solidan rezultat u svim regijama.

Prihodi u segmentu ‘oblaka‘ i softvera također su povećani pet posto, na 3,85 milijardi eura, dok su prihodi od pretplata na usluge ‘oblaka‘ i podrške poskočili čak 35 posto, na 677 milijuna eura.

- Snažan rast SAP-a u segmentu ‘oblaka‘ bio je u gornjem dijelu zacrtanog raspona za 2016. i bolji no što bismo priželjkivali u srednjoročnoj perspektivi. Naša bruto marža u ‘oblaku‘ porasla je na godišnjoj razini, što je - zajedno s uspješnom transformacijom poslovanja - podiglo operativnu dobit pet posto unatoč neočekivano niskom rezultatu u segmentu licenci, kazao je financijski direktor Luka Mučić.

Prihodi o softverskih licenci i usluga podrške uvećani su skromnih jedan posto, na 3,17 milijardi eura. U prva tri mjeseca prihodi od pretplata na ‘oblak‘ i od usluga podrške čini su 69 posto ukupnih prihoda, izvijestili su iz kompanije.

Među pojedinim regijama SAP je u Sjevernoj Americi nakon vrlo snažnog kraja 2015. zabilježio slabiji početak nove godine nego što su očekivali. U Latinskoj Americi a ponajprije u Brazilu njihove je rezultate pritisnula kontinuirana politička i makroekonomska nestabilnost. Ovog su mjeseca inače iz SAP-a najavili da će njihovi rezultati u prvom tromjesečju biti slabiji nego što se očekivalo zbog slabije prodaje softverskih licenci korporativnim klijentima, posebno u Brazilu i Sjedinjenim Državama.

U srijedu su pak potvrdili da u ovoj godini očekuju operativnu dobit bez jednokratnih stavki od 6,4 do 6,7 milijardi eura ako se isključe oscilacije valutnih tečajeva. To bi značilo da bi se zadržala na razini prošle godine. Procjenjuju također povoljan utjecaj valutnih tečajeva na rast prihoda i dobiti u drugom tromjesečju od dva postotna boda pod uvjetom da se zadrže na razini ožujka. Za cijelu godinu u njemačkoj kompaniji očekuju pozitivan utjecaj valutnih tečajeva u rasponu od jedan do tri postotna boda.

25. travanj 2024 16:00