Poslovna scena
StoryEditor

Dobit Societe Generale u 2016. manja zbog prodaje Splitske banke, ali rezultati bolji od očekivanja

09. Veljača 2017.

Francuska banka Societe Generale u četvrtak je izvijestila o padu dobiti u prošloj godini, zbog gubitaka povezanih s prodajom Splitske banke u Hrvatskoj i rasta troškova.

Societe Generale, kako se navodi u priopćenju banke, u 2016. je zabilježila 3,87 milijardi eura čiste dobiti, što je za 3,2 posto manje nego godinu dana ranije.

Rezultati su ipak bolji od očekivanja analitičara u Factsetovom istraživanju koji su predviđali neto dobit od 3,6 milijardi eura.

Kao razlog pada dobiti francuska banka navodi gubitak od 235 milijuna eura u vezi prodaje svoje hrvatske podružnice Splitske banke, kao i zbog poreznih i računovodstvenih stavki.

>>>Societe Generale: Rublja će nakon ublažavanja sankcija ‘premašiti sva očekivanja’

"Rezultat grupe Societe Generale u 2016. odražava dobru komercijalnu i operativnu izvedbu u svim poslovanjima u neizvjesnom okruženju", poručio je izvršni direktor Frederic Oudea.

"U ekonomskom okruženju koje je manje dinamično i mnogo zahtjevnije kada je riječ o regulativi, mi smo pojednostavili naš bankarski model, optimizirali alokaciju kapitala i nastavili ulaganja u poduzeća budućnosti, kao što smo to odredili u strateškom planu od 2014. do 2016.", zaključio je Frederic Oudea.

Polovicom prosinca prošle godine mađarska OTP banka izvijestila je o kupnji 100-postotnog udjela u Splitskoj banci, čime će tržišni udjel OTP grupe u Hrvatskoj dosegnuti oko 10 posto.

Bez navođenja cijene preuzimanja, OTP banka izvijestila je da očekuje kako će financijsko zatvaranje transakcije uslijediti u ljeto 2017, a da bi proces integracije mogao biti dovršen do ljeta 2018. godine.

23. travanj 2024 12:13