Poslovna scena
StoryEditor

Dobitnici Zlatne bilance: HS Produkt najbolji od najboljih

26. Svibanj 2016.
Piše:
lider.media

Zlatnu bilancu, prestižnu nagradu za ostvarene financijske rezultate, Financijska agencija osmu je godinu zaredom dodijelila sljedećim tvrtkama: Vindonu, Solani Pag, HS Produktu, Termoplinu, Uniji Novoj, Jura-montu, Bauhausu Zagreb k.d., Trade Airu, Newrestu Dubrovnik, Nanobitu i TMF-u Croatia.

Kriteriji za rangiranje Zlatna bilanca nagrada je koju dobivaju najuspješniji poduzetnici u pojedinoj djelatnosti prema ukupnom rangu dobivenom na temelju rangiranja 11 financijskih pokazatelja u pet kategorija: rangiranje prema pokazateljima profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti. Ukupni pobjednik, najbolji među najboljima, izabran je na osnovi navedenih kriterija i ocjene financijskog rejtinga prema Fininoj metodologiji*. U izboru za Zlatnu bilancu za 2016. od 106.569 poduzetnika obveznika poreza na dobit – trgovačkih društava bez banaka i osiguranja – sudjelovalo je njih 3327, od kojih 2411 malih, 712 srednjih i 204 velika poduzetnika, prema kriteriju veličine iz Zakona o računovodstvu, koji su ispunjavali sljedeće kriterije za ulazak među 11 najboljih tvrtki prema Fininim kriterijima: u 2014. i 2015. poslovali su s dobiti 12 mjeseci, u 2015. imali su dvadeset i više zaposlenih (sati rada), vrijednost njihova temeljnoga kapitala bila je najmanje 20.000 kuna u 2015., prošle godine imali su vrijednost kapitala i rezervi jednaku ili veću od upisanoga temeljnog kapitala, u 2015. imali su promet – ukupni prihod – najmanje milijun kuna, njihovi poslovni prihodi bili su najmanje 80 posto od ukupnih prihoda u 2015., a vrijednost aktive najmanje 500 tisuća kuna potkraj 2015.

Najuspješniji poduzetnici Zlatnom bilancom nagrađeni su najuspješniji poduzetnici u pojedinoj djelatnosti prema ukupnom rangu koji je dobiven na temelju rangiranja 11 financijskih pokazatelja u pet kategorija: prema pokazatelju profitabilnosti (imovina, vlastiti kapital i neto profitna marža), likvidnosti (koeficijent tekuće likvidnosti), zaduženosti (odnos između duga i glavnice, koeficijent zaduženosti i pokriće imovine dugoročnim obvezama), aktivnosti (koeficijent obrtaja ukupne imovine, koeficijent obrtaja potraživanja te koeficijent obrtaja obveza prema dobavljačima) i ekonomičnosti (koeficijent ukupne ekonomičnosti). Ukupni pobjednik, najbolji u djelatnostima, izabran je na temelju sljedećih kriterija: kvalitete poslovanja na temelju 11 financijskih pokazatelja u pet kategorija, broja zaposlenih u 2015. (sati rada), zbroja veličine dobiti razdoblja 2014. i 2015. te ocjene financijskoga rejtinga za 2015. koju Fina predstavlja u bonitetnoj informaciji BONPLUS. Sveukupni pobjednik, najbolji među 11 najboljih prema djelatnostima za 2015., izabran je prema sljedećim kriterijima: kvaliteti poslovanja na temelju 11 financijskih pokazatelja u pet kategorija, broju zaposlenih u 2015., dobiti u 2014. i 2015. te ocjeni financijskog rejtinga prema Fininoj metodologiji. Zlatnu bilancu za ukupnog pobjednika među najuspješnijim poduzetnicima prema područjima djelatnosti dobiva veliki poduzetnik HS Produkt d.o.o. iz Karlovca, registriran u prerađivačkoj industriji.

Vesna Kavur, Željko Strunjak, Ivona Škara

18. travanj 2024 02:57