Poslovna scena
StoryEditor

Dogus grupa do kraja godine preuzima šibensko brodogradilište

26. Listopad 2016.

Pregovori oko preuzimanja šibenskog remontnog brodogradilišta uspješno se privode kraju, pa bi turska Dogus grupa do kraja godine od NCP-a mogla preuzeti škver i podići ga na svjetsku razinu, izjavio je Goran Prgin, vlasnik NCP-grupe.

Prgin je prije nekoliko godina prodao Dogus grupi pravo građenja hotela u Mandalini i koncesiju za marinu, što je bio početak prodora te turske grupe na hrvatsko tržište.

U Šibeniku je turska korporacija u međuvremenu sagradila luksuzni hotel i marinu za mega jahte, počela financirati lokalni košarkaški klub te na zadarskom području najavila 100 milijuna eura vrijedan projekt izgradnje hotela s pet zvjezdica pod brendom Hyatt. Preuzela je i marine u Sukošanu te Borik, a procjenjuje se da je vrijednost njihove ukupne investicije u Hrvatsku oko 350 milijuna eura.

Nakon što su nedavno preuzeli 70 posto udjela brodogradilišta tvrtke MB92 iz Barcelone, svjetskog lidera u biznisu remonta megajahti, u Dogus grupi odlučili su proširiti posao na Jadran i Prginu ponudili preuzimanje brodogradilišta u stečaju.

- Pregovori se odvijaju svakodnevno, u prijateljskom ozračju. Ovo definitivno nije neprijateljsko preuzimanje brodogradilišta. Plan je da nastave sve naše poslove i značajno podignu promet, što znači da će proizvodnja biti povećana, a ljudi zadržati posao. Velika je vjerojatnost da će preuzimanje biti gotovo do kraja godine, što znači da će biti novih zapošljavanja, razvoja gospodarstva ovoga kraja, a ja ću se osobno riješiti obveza i mirno otploviti u mirovinu, kaže Prgin, koji je siguran da će turskim preuzimanjem brodogradilišta izbjeći i stečaj nad svojom firmom, kojoj je FINA prije nekoliko mjeseci blokirala račun zbog duga većeg od 20 milijuna kuna.

04. svibanj 2024 18:19