Poslovna scena
StoryEditor

Dokumentaciju preuzelo 70 tvrtki, interes iskazalo 7

14. Rujan 2012.

Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević izjavio je kako je sedam kompanija iskazalo interes za suradnju s HEP-om na izgradnji i upravljanju Termoelektranom Plomin C te da je riječ o najjačim i najsnažnijim svjetskim kompanijama.

Rok potencijalnim partnerima za iskazivanje interesa za strateško partnerstvo HEP-u u izgradnji TE Plomin C istekao je danas u podne, a iz HEP-a su najprije objavili da je interes iskazalo šest tvrtki, no stigla je još jedna ponuda i interes je, kaže Koračević, iskazalo sedam tvrtki. Napominjući kako je TE Plomin C najveća investicija, vrijedna 800 milijuna eura, predsjednik Uprave HEP-a je rekao kako je samu dokumentaciju preuzelo 70 zainteresiranih, ali i kako je, s obzirom na vrijednost i kompleksnost projekta, bilo nerealno očekivati toliki broj ponuda.

- Interes je iskazalo sedam tvrtki i svih sedam ponuđača najjače su i najsnažnije svjetske kompanije - kazao je u telefonskoj izjavi za Hinu Koračević.Nije želio govoriti tko su mogući ponuđači, napominjući kako će HEP konačna imena objaviti krajem rujna, 28. rujna kada će HEP formirati popis potencijalnih partnera kojima će biti upućen poziv za dostavu obvezujućih ponuda.Takvi zahtjevni projekti traže određana pravila ponašanja, takve su propozicije dogovorene, objašnjava Koračević dodajući kako će se nakon utvrđivanja tzv. short liste potencijalnih partnera znati s kojim kompanijama HEP nastavlja daljnje razgovore.

Na upit o njemačkoj kompaniji RWE koja je danas objavila da neće sudjelovati u pretkvalifikacijskom krugu u kojem će se obaviti uži izbor zainteresiranih, ali da je spremana pružiti podršku projektu u obliku tehničkog know-howa, Koračević kaže kako je RWE dobar partner HEP-u u Plominu 2 (Plomin B) te kako za takvu odluku imaju svoje unutarnje razloge.To ne znači da oni u nekoj varijanti još nisu partner. Oni su također i dalje u nekoj varijanti naš partner, ali hoće li biti i dalje i u kojoj vidjet ćemo, kaže Koračević komentirajući današnju objavu RWE-a.

Lider je o odustajanju RWE-a pisao još u listopadu 2011.

HEP je 24. srpnja objavio javni poziv za izbor strateškog partnera za izgradnju TE Plomin C na ugljen, snage 500 megavata, a rok za iskazivanje interesa istekao je danas. Do 28. rujna HEP će izraditi tzv. short listu potencijalnih partnera kojima će biti upućen poziv za dostavu obvezujućih ponuda – do kraja ove godine, dok se izbor strateškog partnera očekuje do kraja prvog tromjesečja 2013. godine.Među najvažnijim kriterijima za odabir strateškog partnera su - tehnologija (know-how), kvaliteta pristupa financijskim tržištima uz što povoljnije uvjete, razina udjela opreme domaće industrije te ostvarenje roka završetka izgradnje TE Plomin C, a prema ranijim najavama iz HEP-a, rok završetka projekta je između 2015. i 2017. godine.

07. svibanj 2024 13:18