Poslovna scena
StoryEditor

Domaće kompanije najviše bune javno dostupne porezne upute i često mijenjanje zakona

26. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

Voditelji poreznih odjela više od 25 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, koje su pristupile Deloittevom istraživanju, smatraju da bi se veća sigurnost po pitanju budućnosti poreznih sustava i njihovo pojednostavljivanje pozitivno odrazili na konkurentnost gospodarstva.

Čak 72 posto ispitanika iz Hrvatske navodi da u zemlji u kojoj im se nalazi matična tvrtka postoji visok stupanj porezne nesigurnosti, dok je njihov udio u Europi nešto niži te iznosi 61 posto.- -U ovom su smislu najpozitivniji bili čelnici poreznih odjela iz Irske gdje ih svega 11 posto vjeruje da postoji visok stupanj porezne nesigurnosti. S druge strane, Mađarska prednjači po udjelu ispitanika (81 posto) koji smatraju da u njihovoj zemlji postoji visok stupanj porezne nesigurnosti - navodi Natko Sertić, menadžer u Odjelu poreznog savjetovanja u Deloitteu te nastavlja: ‘Najčešće spominjani izvori nesigurnosti u Hrvatskoj su nedorečenost, manjkavost i često sporne javno dostupne upute (92 posto) te česte zakonske promjene (53 posto). Slično, ova dva izvora navedena su i u ostalim europskim zemljama, međutim, zakonske promjene prednjače.‘

U čak 78 posto tvrtki iz Hrvatske koje su sudjelovale u istraživanju postoji zajednička služba financija koja se bavi i poreznim pitanjima.S druge strane, udio ovakvih tvrtki u Europi znatno je manji i iznosi 52 posto.- Ovakvi rezultati su indikativni i ukazuju na to da u Hrvatskoj postoji dosta prostora za razvoj odjela koji se bave poreznom problematikom - komentira Dražen Nimčević, partner zadužen za Odjel poreznog savjetovanja u Deloitteu te nastavlja: ‘Kada govorimo o poreznim odjelima tvrtki u Hrvatskoj, ispitanici smatraju da je za uspješnost njihovog odjela najvažnija pravodobnost podnošenja poreznih prijava i usklađenost. Iko je ovaj udio visok i u Europi, nije toliko visok kao u Hrvatskoj i iznosi 71 posto.‘

Čelnici poreznih odjela u Hrvatskoj, slično kao i njihovi kolege u Europi, smatraju da imaju dobre odnose s poreznim vlastima u zemlji u kojoj posluju. Čak polovica ispitanika iz Hrvatske smatra da se u proteklih godinu dana njihov odnos s poreznim vlastima popravio. S druge strane, ovo nije slučaj u ostatku Europe, gdje visokih 84 posto ispitanika smatra da im je odnos s poreznim vlastima ostao jednak, a pet posto ih smatra da se taj odnos pokvario.

- Kao razlog popravljanja odnosa s poreznim vlastima u Hrvatskoj navode uspostavljanje agresivnije porezne strategije u tvrtkama, dok njihovi kolege u Europi smatraju da je do popravljanja ili pogoršanja došlo uslijed fokusa na rizičnost poreznih vlasti, odnosno, zbog temeljitijeg nadzora poreznih vlasti - zaključuje Nimčević.

20. travanj 2024 15:26