Poslovna scena
StoryEditor

Donacija Muzeju antičkog stakla u Zadru

18. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Muzeju antičkog stakla u Zadru, 18. lipnja, u sklopu Eurohercove akcije ‘20 darova za 20 godina‘ povodom obilježavanja 20 godina poslovanja uručena je petnaesta donacija od 20 planiranih, čija ukupna vrijednost iznosi milijun kuna.

Akcija je okrenuta prema mladima, kao i onim najmlađim članovima društva u čiju grupu spada i Muzej antičkog stakla MAS koji je navršio tri godine, s porukom kako ih kao zajednica imamo obvezu potpomagati na njihovom stvaralačkom putu.

Donaciju u iznosu od 50.000 kuna za promociju bogate kulturne baštine Muzeja antičkog stakla u Zadru, ravnatelju dr. sc. Ivi Fadiću, uručio je Zoran Končurat, direktor prodaje Podružnice Zadar, Euroherc osiguranja.

Muzej antičkog stakla jedinstvena je kulturna instituciju ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu, osnovana 2006. godine. Muzej je arheološki, ali specijaliziran sa svojim postavom i predstavlja jedinstvenu zbirku od preko 5000 različitih staklenih predmeta iz doba antike, odnosno iz razdoblja od I. stoljeća prije Krista do V. stoljeća poslije Krista. U stalnoj postavi, u osam tema, predstavljeno je preko 2000 cjelovite staklene građe. Osim stalnog postava, tijekom cijele godine u Muzeju antičkog stakla djeluje staklarska radionica koju vodi mladi zadarski puhač Marko Štefanac.

U radionici se metodom ručnom puhanja izrađuju replike antičkog stakla. Radionicu izrade staklenog nakita metodom rada na plameniku i izrade suvenira metodom fuzije vodi iznimno talentirana zadarska umjetnica Antonija Gospić. Uz suvremenu i veoma bogatu suvenirnicu u kojoj se mogu kupiti brojne publikacije i različiti suveniri izrađeni u muzejskim radionicama, u Muzeju se nalaze i dvije polivalentne dvorane za povremene izložbe, predavanja, predstavljanjeknjiga i projekciju dokumentarnih filmova o izradi stakla.

- Hvala Eurohercu na vrijednoj donaciji. Želja nam je naš Muzej snažnije predstaviti široj javnosti, jer se radi zaista o jedinstvenom muzeju antičkog stakla u svijetu koji posjeduje 3000 predmeta pronađenih na zadarskim lokalitetima te se u muzeju može vidjeti demonstracija izrade staklenog nakita metodom rada na plameniku. Uvjereni smo kako ćemo zahvaljujući vašoj financijskoj pomoći dodatno privući i zainteresirati posjetitelje iz zemlje i svijeta te na taj način promovirati bogatu baštinu koju posjedujemo, pojasnio je prisutnima Ivo Fadić.

03. svibanj 2024 17:25