Poslovna scena
StoryEditor

Dugoročno se očekuje porast cijena američkog kukuruza

28. Prosinac 2012.

Sredinom zadnjeg mjeseca ove godine USDA izvještaj je bio prilično neutralan, te nije imao efekta na cijene kukuruza na svjetskim robnim burzama.

Trenutačna situacija u Južnoj Americi uvelike utječe na cijenu kukuruza za ožujak 2013.godine i nadalje, dok su cijene američkog kukuruza do ožujka 2013. nešto niže sa nadom da će potaknuti zanimanje za izvoz istog.Dugoročno se očekuje porast cijena američkog kukuruza ako se situacija sa južnoameričkim usjevima ne promijeni. Kupci neće moći zadovoljiti svoje potrebe robom iz Južne Amerike, te će nastojati kupiti američki kukuruz i direktno potaknuti rast cijena. Trenutačno samo povoljne vremenske prilike mogu utjecati na povoljan razvoj situacije.

Na tržištu sojine sačme i sojinog zrna sredinom prosinca, nakon konferencije u Dubaiju zaključeno je kako se ne očekuje daljnji pad cijene. Prerada sojinog zrna u Americi ide u dobrom pravcu, te se očekuje velika potrošnja i izvoz na strana tržišta.Loše vremenske prilike u Južnoj Americi utječu na porast cijena, posebice za proljeće 2013.godine, no trenutačno potražnja održava razinu cijena za prvi kvartal iduće godine.Tijekom božićnih blagdana američka tržišta bila su otvorena samo pola radnnog vremena na Badnjak, zatvorena na Božić, te su ponovno započela sa radom 26.12. u 9:30 po lokalnom vremenu.

Proteklog tjedna cijena kukurUza je bila nešto niža, te je u petak zaključena sa padom od 12-14 USD/mt za početak 2013.godine.Vrijeme u Brazilu se konačno malo popravilo, te je kiša natopila usjeve posebice u područjima koja su bila prilično ugrožena. Temperature u Brazilu su i dalje visoke, no sa dolaskom kiše očekuje se pad temperature.Američki stručnjaci očekuju nakon slabljenja cijene kukuruza limit u daljnjem padu cijene. Smatra se da će se cijena kukuruza zaključno sa 2012.godinom ipak malo oporaviti od nedavnog trenda pada cijena.Tržište sojinog zrna je uzrdmao šok radi odustajanja Kine od kupovine ogromnih količina, pa stručnjaci procjenjuju da je odustajanje samo igra koja će završiti novom kupovinom od strane Kine no po bitno nižim cijenama.Trenutačno vrijeme u Brazilu obećava, no prilike u Argentini nisu podjednako dobre, te usjevi vape za suncem nakon previše kiše.

Izvještaji o ovotjednoj kupovini govore da bi cijene sojinog zrna i sojine sačme ponovno mogle porasti, no taj trend će tek biti vidljiv prvog dana nove godine kada se svi ponovno vrate na tržište i krenu u nove radne pobjede.U zadnjem ovogodišnjem izvještaju sa svjetskih robni burzi želim Vam uspješnu i produktivnu novu 2013.godinu, sa što manje gubitaka, a više dobitaka poslovanjem na robnim burzama.

20. travanj 2024 12:34