Poslovna scena
StoryEditor

Dukat kupuje i preostale dionice Ljubljanske mljekare

20. Ožujak 2013.

Hrvatska tvrtka Dukat, članica Lactalis Grupe, izvijestila je danas da namjerava objaviti ponudu za preuzimanje Ljubljanskih mljekara, vodećeg prerađivača mlijeka u Sloveniji.

Dukat trenutno ima 50,285 posto dionica Ljubljanskih mljekara, a u obavijesti na Zagrebačkoj burzi najavljuje da će ponudu za preuzimanje objaviti najkasnije u idućih mjesec dana. Aktivnosti vezane uz ponudu za preuzimanje vodi brokerska tvrtka Ilirika iz Ljubljane.

Dukat je početkom ovog tjedna objavio da je, nakon odobrenja slovenske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, stekao 50,3 posto dionica Ljubljanskih mljekara od NFD Holdinga, Factor Banke, Mutual Fund-a, KD Delniški Dohodkovni, KD Banke i Save. Lactalis Grupa je u listopadu prošle godine najavila akviziciju Ljubljanskih mljekara.

Nije objavljeno po kojoj je cijeni Dukat stekao 50,3 posto dionica Ljubljanskih mljekara, a slovenski su mediji procjenjivali kako je vrijednost te transakcije oko 20 milijuna eura. Preostale dionice Ljubljanskih mljekara drže Mlekodel, Deželna banka Slovenije, Zadružni savez Slovenije i 33 zadruge. Ljubljanske mljekare imaju 550 zaposlenih, a godišnje prerade više od 200 milijuna litara mlijeka.

Dukat je od 2007. godine u većinskom vlasništvu francuske Lactalis Grupe. Lactalis grupa zapošljava 56.000 radnika u 61 zemlji, a ima organiziranu proizvodnju u 192 proizvodnih pogona u 34 zemalja diljem svijeta, od kojih je 64 pogona u Francuskoj. Lactalis Grupa je u prošloj godini ostvarila prihod od 15,7 milijardi eura, od čega 75 posto na tržištima izvan Francuske.

25. travanj 2024 03:22