Poslovna scena
StoryEditor

Dukat u prvom polugodištu ostvario neto dobit od 38,8 milijuna kuna

01. Kolovoz 2016.

Dukat je u prvom polugodištu ostvario neto dobit od 38,8 milijuna kuna, što je povećanje od 37,1 milijun kuna u odnosu na isto razdoblje lani, uslijed povećanja financijskih prihoda, odnosno povučene dobiti iz povezanih poduzeća, pokazuju podaci iz financijskog izvješća tvrtke. Operativna dobit (EBIT) je u navedenom razdoblju iznosila 3,3 milijuna kuna i smanjena je za 33,3 posto, pokazuje izvješće Dukata, objavljeno u petak.

Poslovni su prihodi Dukata u prvih šest mjeseci iznosili 747,5 milijuna kuna i manji su za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Pad bilježe i prihodi od prodaje, za 2,7 posto, na 744,2 milijuna kuna. Pritom su prihodi od prodaje na domaćem tržištu, koji čine 85,2 posto ukupnih prihoda od prodaje, smanjeni za 8,6 posto, na 634,1 milijun kuna. Prihodi od prodaje na međunarodnim tržištima, koji čine 14,8 posto ukupnih prihoda od prodaje, istodobno su povećani za 53,7 posto, na 110,1 milijun kuna. Poslovni rashodi grupe u tom su razdoblju iznosili 744,2 kuna i manji su za 2,7 posto.

- U prvih šest mjeseci ove godine nastavljaju se izrazito negativni gospodarski i sektorski trendovi iz prethodnih razdoblja. Pritisak na proizvođačke cijene, uslijed povećanog ulaska tržišnih viškova izrazito niskih cijena - ponajviše trajnog mlijeka, polutvrdih sireva i maslaca s ostalih EU tržišta u Hrvatsku, izrazito negativno utječu na profitabilnost poslvanja, navodi se u izvješću.

Jednako tako, povećani ulazak tržišnih viškova gotovih mliječnih proizvoda na hrvatsko tržište negativno utječe na primarnu prooizvodnju mlijeka u vidu smanjenja proizvodnje, smanjivanja broja muznih krava i broja proizvođača mlijeka, navode iz Dukata. Ističu i kako je razdoblje obilježeno nastavkom dugogodišnjih aktivnosti poslovodstva u dijelu optimizacije poslovnih procesa i troškova poslovanja te povećanja efikasnosti na svim razinama.

Dukat je objavio i konsolidirane financijske rezultate za Dukat Grupu koju, uz matičnu kompaniju, čini još 13 povezanih društava u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Kosovu i Bugarskoj. Dukat grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila neto dobit od 48,5 milijuna kuna, što je 4,6 posto manje nego u istom razdoblju lani. Poslovni su prihodi grupe u prvom polugodištu iznosili 1,6 milijardi kuna i manji su za 2,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Pad bilježe i prihodi od prodaje, za 2,9 posto, na 1,57 milijardi kuna.

Vrijednost ulaganja u dugotrajnu imovinu u prvom je polugodištu ove godine iznosila 43,8 milijuna kuna, a najviše je investirano u nabavku transportnih sredstava i proizvodne pogone u Hrvatskoj.

25. travanj 2024 00:16