Poslovna scena
StoryEditor

Dvije mjere za bolju naplatu poreza u EU

28. Veljača 2013.

Europska komisija ovog je tjedna pokrenula dvije javne rasprave o specifičnim mjerama koje bi mogle poboljšati naplatu poreza i poštovanje poreznih propisa u cijeloj Europskoj uniji.

Prva rasprava vodi se o razvoju europskoga poreznog kodeksa, koji bi razjasnio prava i obveze obveznika i poreznih vlasti, a druga se odnosi na europski porezni identifikacijski broj (EUTIN) radi identifikacije obveznika u EU. Oba prijedloga dio su Komisijina prijedloga predstavljenog u prosincu prošle godine radi smanjenja porezne prijevare i evazije. Rasprava o njima trajat će do 17. svibnja.

Olakšati naplatu Povjerenik za poreznu politiku, carinu, statistiku, borbu protiv prijevara i reviziju Algirdas Šemeta primijetio je da u jačanju borbe protiv izbjegavanja plaćanja poreza valja imati na umu i one koji žele platiti porez, odnosno olakšati im poštovanje propisa. - To bi bila svrha kodeksa i zato od obveznika tražimo pomoć u njegovu oblikovanju - izjavio je Šemeta. Većina zemalja članica uspostavila je porezne kodekse kako bi definirala prava i obveze poreznih obveznika i porezne vlasti, no oni veoma variraju od zemlje do zemlje, što kompanijama i građanima znatno otežava razumijevanje tih prava u različitim članicama i izvršavanje obveza. Isto tako, zemlje članice sve teže identificiraju obveznike zbog veće mobilnosti i prekogranične prirode ekonomske aktivnosti. To potkopava pokušaje država u prikupljanju poreza, vodi u situaciju dvostrukog ne-oporezivanja, čak prijevare i evazije.

Rasprava o praksi Cilj je javnih rasprava prikupljanje primjera najbolje prakse u zemljama članicama u prikupljanju podataka o identitetu obveznika i poštovanju pravila i transparentnosti. Rezultati obiju rasprava upotrijebit će se za određivanje i razvoj prikladne politike do kraja. Dokumenti o raspravama dostupni su na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku i svi će se doprinosi uzeti u obzir. U prosincu prošle godine Komisija je predstavila Akcijski plan za učinkovitiji odgovor na poreznu evaziju. Prijedlog sadržava skup mjera koje trebaju pomoći članicama u zaštiti svojih poreznih baza i vraćanju milijardi eura na koje imaju pravo. Doprinosi raspravi moraju se predati najkasnije do 17. svibnja u elektroničkim upitnicima.

04. svibanj 2024 03:05