Poslovna scena
StoryEditor

EBRD zainteresiran za privatizaciju CO i HPB-a

16. Travanj 2013.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zainteresirana je za sudjelovanje u privatizaciji Croatia osiguranja (CO) i Hrvatske poštanske banke (HPB), o čemu već neko vrijeme kontaktira s potencijalnim strateškim partnerima, izjavila je danas direktorica EBRD-a za Hrvatsku i Mađarsku Zsuzsanna Hargitai.

Na regionalnoj konferenciji o bankarskoj industriji ‘Financial Industry Arena‘, u organizaciji tvrtke Infoarena, Hargitai je, predstavljajući planove EBRD-a za Hrvatsku u ovoj godini, kazala da ti planovi uključuju sudjelovanje u privatizaciji tih dviju hrvatskih financijskih institucija u većinskom državnom vlasništvu, ali ne izravno već u suradnji s budućim strateškim partnerom.

Dodala je da su predstavnici EBRD-a već neko vrijeme u kontaktu s nekim od potencijalnih strateških partnerima za CO i HPB, kao i da je cilj EBRD-a da kroz privatizaciju HPB postane snažan igrač na hrvatskom bankovnom tržištu.

Uz to, rekla je Hargitai, EBRD s predstavnicima Ministarstva financija i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) razgovara o izradi novog zakonskog okvira za djelatnost faktoringa, koji bi omogućio uvođenje novih proizvoda faktoringa, odnosno otkupa potraživanja prije njihovog dospjeća na naplatu, a u cilju veće diverzifikacije proizvoda ove industrije.

Također, EBRD u ovoj godini u Hrvatskoj nastavlja s provedbom projekta sa Societe general - Splitskom bankom, pod nazivom Partnership for Growth, čiji je cilj potaknuti gospodarski rast u Hrvatskoj, kao i s provedbom programa potpore projektima energetske učinkovitosti jedinica lokalne uprave i samouprave, rekla je Hargitai.

Govoreći općenito o djelovanju EBRD-a unazad nekoliko godina, Hargitai je istaknula da je od 2008., odnosno od početka krize došlo do promjene u potrebama za financiranjem, odnosno da su prevladavajuća sredstva za investicije iz vremena prije krize, zamijenile kreditne linije postojećim klijentima za refinanciranje starih dugova.

24. travanj 2024 01:20