Poslovna scena
StoryEditor

EIB odobrio kredit Zračnoj luci Zagreb od 120 milijuna eura

14. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Europska investicijska banka na današnjoj je sjednici donijela odluku o odobrenju kredita Zračnoj luci Zagreb u vrijednosti od 120 milijuna eura.

Sredstva EIB-a financirat će projektiranje i izgradnju novog putničkog terminala.-Zračna luka Zagreb najvažnija je zračna luka u Hrvatskoj te predstavlja ključnu luku zračnog prometa za povezivanje unutar Hrvatske, balkanskoj regiji i ostatku Europe. Proširena zračna luka osigurat će dodatne kapacitete, razriješiti postojeća zagušenja te pomoći ostvariti očekivani rast prometa - stoji u priopćenju EIB-a. Nadodaju kako će projekt donijeti jačanju konkurentnosti Hrvatske, buduće članice Europske unije koja se nalazi na raskršću prioritetnih paneuropskih prometnih koridora V i X.Ističu kako je ovo prvi prvi koncesijski projekt podržan od strane EIB-a za koji se očekuje da će se financirati uz pomoć inovativnog Javno-privatnog partnerstva (JPP), financijskog modela financiranja u Hrvatskoj. - Zbog toga, ovo bi mogao postati katalizator za druge projekte ovog tipa koji bi mogli biti razvijeni u Hrvatskoj i regiji zapadnog Balkana - poručuju iz EIB-a.

Vlada je lani u travnju s francuskim konzorcijem Zagreb Airport International Company (ZAIC) potpisala Ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb, kojim je ZAIC dobio 30-godišnju koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala na zagrebačkom aerodromu i upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom te pripadajućom infrastrukturom.

Ugovor o koncesiji predstavlja investiciju od ukupno 324 milijuna eura, od čega 236 milijuna eura za projektiranje i izgradnju novog terminala i 88 milijuna eura za održavanje cjelokupne infrastrukture zračne luke u vrijeme trajanja koncesije. Ugovor o koncesiji sadrži financiranje, projektiranje i gradnju aerodromskog terminala koji će zamijeniti sadašnji te korištenje cijele zračne luke tijekom 30 godina.

Radove na izgradnji izvest će Bouygues Batiment International u partnerstvu s Viaduktom i drugim hrvatskim tvrtkama. Kad bude dovršen, novi terminal moći će primiti pet milijuna putnika za razliku od dosadašnjih dva milijuna. Ukupni koncesijski prihod kroz 30 godina iznosit će 1,94 milijarde eura, odnosno po vrijednosti u vrijeme sklapanja ugovora 540 milijuna eura.

19. travanj 2024 16:24