Aktualno Poslovna scena Preporučeno

EKSKLUZIVNO Počelo trgovanje vlasničkim udjelima Fortenove, i to uz diskont do 80 posto 

Fortenova
Maksim Poletajev, predsjednik Upravnog odbora Fortenove
Edis Felić

Vlasničkim udjelima Fortenova grupe koje drže najveći vjerovnici bivšeg Agrokora već se počelo trgovati na vanjskim tržištima. Kako se može čuti, njihova je vrijednost od dvadeset do šezdeset posto od nominalne vrijednosti. Iako za to nemamo službenu potvrdu, informacija nam je potvrđena iz četiriju neovisnih izvora.

Nominalna je vrijednost jednoga novog vlasničkog instrumenta pet eura. Budući da se njima trenutačno trguje prema vrijednosti od 20 do 60 posto nominale, to znači da je u ovom trenutku cijena vlasničkog udjela između jednog i tri eura.
Riječ je, inače, o trgovanju tzv. novim instrumenatima koje je kao vrijednosne papire Fortenova grupe dobio svaki od velikih vjerovnika u zamjenu za svoja potraživanja od bivšeg Agrokora. Novi instrumenti se sastoje od dva dokumenta: zamjenjivih (komercijalnih) obveznica (engl. convertible bonds – CB) i depozitarnih potvrda o vlasništvu (engl. depository receipt – DR), i to u omjeru četiri prema jedan. Važno je naglasiti da se novi instrumenti mogu prodavati/kupovati isključivo kao cjelina, odnosno ne mogu se posebno prodavati obveznice, a posebno potvrde. Nominalna je vrijednost jednoga novog instrumenta pet eura, što znači da je, prema našim informacijama, tržišna vrijednost novog instrumenta, odnosno dionica u vlasništvu velikih vjerovnika, između jednog i tri eura.

Sugovornici su nam potvrdili da imaju informacije o realnom kretanju cijene novih instrumenata, ali nemaju informacije tko ih je spreman prodati, a tko kupiti. Međutim, napominju kako očekuju da će vrlo brzo bilo ruski bilo američki suvlasnici, ili pak obje grupacije, početi povećavati svoj udjel u Fortenova grupi. 

Više o trgovanju vlasničkim udjelima Fortenove pročitajte u novom broju tiskanog i digitalnog Lidera.

Komentari