Poslovna scena
StoryEditor

Endoskopski zahvati znatno smanjuju trošak liječenja i ubrzavaju povratak na posao

07. Svibanj 2015.

Najveći stručnjak za minimalno invazivne operacije kralježnice u Hrvatskoj i Jugoistočnoj Europi dr. Robert Saftić, neurokirurg, edukaciju iz minimalno invazivne kirurgije kralježnice stekao je na najuglednijim klinikama u svijetu.

Član je vodećih svjetskih udruženja i predavač na svjetskim kongresima minimalno invazivne kirurgije kralježnice. Ravnatelj je Specijalne bolnice Aksis u Zagrebu. Osim što je neurokirurg i menadžer je iako drži da taj posao nije za liječnike.

Bolnica Aksis nastala je spajanjem dviju poliklinika. Zbog čega su spojene i što se time postiglo?

– Specijalna bolnica Aksis rezultat je nastojanja dr. Miškulina kao ortopeda i mene kao neurokirurga da pacijentima pružimo liječenje cjelokupne problematike sustava za kretanje na jednom mjestu, u centru Zagreba.

Prema čemu je bolnica Aksis specifična? Koje usluge pružate i koliko imate pacijenata?

– Obavljamo multidisciplinarno liječenje lokomotornog sustava, s naglaskom na minimalno invazivne endoskopske transforaminalne operacije kralježnice, u čemu smo jedinstveni. Imamo tristotinjak operacija na godinu i to je temelj naših prihoda.

Koliki je kapacitet bolnice, koliko imate zaposlenih i koliki je bio prihod 2014.?

– Bolnica ima tisuću metara četvornih, 13 kreveta i 15 zaposlenih, od čega je pet liječnika. U 2014. godini ostvarili smo osam milijuna kuna prihoda.

Zbog čega nemate ugovor s HZZO-om?

– HZZO još uvijek ne funkcionira prema tržišnim osnovama. Naše cijene usluga formirane su na osnovi 50 posto najnižih cijena u Europi u privatnoj praksi. Operacija hernije diska, koju najčešće izvodim, u 95 posto slučajeva endoskopski, u Europi stoji 7600 eura, a u bolnici Aksis 33.000 kuna.

Koliko takva operacija stoji u državnim hrvatskim bolnicama?

– Transforaminalna endoskopska diskektomija u lokalnoj anesteziji, kao takva, ne postoji u bolničkom sustavu, pa ni u cjeniku HZZO-a. Hernija diska u bolnici liječi se mikrodiskektomijom, a cijena joj je oko 20.000 kuna.

Koja je razlika između klasične i endoskopske operacije kralježnice kad je riječ o opterećenju zdravstvenog sustava uključujući i bolovanje?

– HZZO za običnu operaciju hernije diska  plaća oko 20.000 kuna. Put pacijenta od dijagnostike, operacije do ležanja u bolnici i bolovanja u klasičnoj priči traje oko osam mjeseci. U slučaju transforaminalnih endoskopskih operacija povratak na posao je u roku dva tjedna za administrativni, pa do šest tjedana za fizički posao. Kod endoskopske operacije rez na koži je šest milimetara dug i obavlja se uz lokalnu anesteziju. Operacija traje 45 minuta, a pacijent se doslovno može sam dići s operacijskog stola. Nakon opservacije od dva sata ide kući. Kada se uzmu u obzir svi parametri, bolničko je liječenje nemjerljivo skuplje.

Jesu li kapaciteti bolnice s oko 300 operacija na godinu popunjeni?

– Taj broj predstavlja trećinu kapaciteta, ali za razvoj zdravstvenog biznisa trebate imati i ozbiljnog partnera. U situaciji kakva je svuda u svijetu, to su HZZO i privatna zdravstvena osiguranja. Naša usluga, treba to posebno istaknuti, na razini je najbolje svjetske, a cijena, visoka iz hrvatskoga kuta, samo je 50 posto cijene koju biste platili u zemljama EU, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj… Švicarsku, koja nije dio EU, da i ne spominjem.

Gdje ste naučili tu operativnu tehniku?

– Uvijek istaknem ljude koji su me naučili ovo što danas radim, a to su dr. Roger Hartl iz Presbiterian Hospitala u New Yorku, dr. Anthony Yeung iz Phoenixa, dr. Sang Ho Lee iz bolnice Wooridul u Seoulu u Južnoj Koreji.

Koliko u Hrvatskoj ima neurokirurga koji rade to što i vi?

– Na moju žalost, jedino ja radim endoskopske operacije u lokalnoj anesteziji u Hrvatskoj i okruženju. U jednoj zagrebačkoj bolnici nešto se pokušava, ali za sada se ne vidi uspjeh. 

Koliko stoji operacija koljena i kuka u vašoj bolnici?

– U Aksisu minimalno invazivnim tehnikama ugrađujemo proteze najpoznatijih svjetskih proizvođača, svaka je proteza individualno namijenjena pacijentu, a cijena zahvata kreće se, ovisno o tipu proteze, između 40 i 50 tisuća kuna; isto tako, obavljamo i zamjene starih i istrošenih te rasklimanih proteza, a cijena takvih zahvata veća je jer ovisi o vrsti defekta kostiju. Osim ugradnje totalnih endoproteza centar smo izvrsnosti za artroskopske zahvate na zglobovima ramena, koljena, lakta, gležnja i kuka; kada govorimo o artroskopiji ramena, imamo najbolje rezultate, naši dosezi objavljeni su i u prestižnim svjetskim ortopedskim časopisima.

Odakle dolaze vaši pacijenti?

– Hrvatskih pacijenata je oko 70 posto, a ostalo su pacijenti iz država u okruženju i svijeta. Sve je više pacijenata iz Slovenije jer slovenski fond zdravstvenog osiguranja refundira oko 80 posto cijene liječenja u Aksisu. Dosad smo imali pacijente iz 17 država; najbrojniji su Englezi, Norvežani, Iračani, Egipćani, dolaze nam i iz SAD-a i Kanade…

Koliko ulažete u marketing?

– Marketing ovako osjetljivoga posla je rekao bih i moralno upitan. Klasičan oblik reklamiranja nije naša praksa. Većinom putem interneta pružamo informaciju o onome što radimo, bez ikakvih drugih naglasaka, tzv. akcija i sličnog.

Pripremate li nove projekte?

– Trenutačno se u Hrvatskoj priprema jedan veliki projekt vezan uza zdravstveni turizam, u kojem i mi sudjelujemo. Ipak, razvoj u sektoru malih zdravstvenih ustanova kao što je naša ovisi o razvoju zdravstvenih osiguranja i njihovom aktivnom participiranju u sustavu.

Kako kao ravnatelj ocjenjujete hrvatske uvjete poslovanja?

– Imamo nepoticajan i opterećujući porezni sustav i nedovoljno liberalan zakon o radu koji radnika ne potiče da se trudi i čuva svoje radno mjesto.

Imate li ponuda za posao iz inozemstva?

– Imam, ali za sada zadovoljan sam tu gdje sam.

Koji su vaši planovi?

– Etablirati specijalnu bolnicu Aksis kao centar izvrsnosti za minimalno invazivno liječenje lokomotornog sustava u Hrvatskoj i regiji. Na dobrom smo putu.

U kakvom je stanju vaša kralježnica?

–  U dobrom. Vježbam.

22. travanj 2024 22:03