Poslovna scena
StoryEditor

ENT: dobit 87,4 milijuna kuna, predložena dividenda 90 kuna po dionici

13. Veljača 2015.

Ericsson Nikola Tesla (ENT) u 2014. godini poslovao je s neto dobiti od 87,4 milijuna kuna, a Uprava kompanije predlaže isplatu 20 kuna redovne dividende po dionici i 70 kuna izvanredne.

Neto dobit niža je 39,5 posto u odnosu na godinu dana ranije, kada je iznosila 144,3 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje u prošloj godini bili su 1,31 milijardu kuna, što je 2 posto manje nego lani, stoji u financijskom izvješću kompanije objavljenom u petak.

„Poslovni rezultati Ericssona Nikole Tesle u 2014. pokazuju nastavak stabilnog poslovanja. Prihodi od prodaje manji su 2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ericssonovo tržište bilježi znatan rast prihoda od prodaje, dok su prihodi na domaćem tržištu stabilni, čime je neutraliziran pad prihoda na tržištima Zajednice Neovisnih Država i Jugoistočne Europe. Zadržali smo svoje mjesto među vodećim izvoznicima u zemlji, pogotovo kada je riječ o izvozu znanja/usluga", istaknula je predsjednica Uprave Gordana Kovačević u komentaru poslovnog izvješća.

Uprava je predložila isplatu 20 kuna redovne dividende po dionici i 70 kuna izvanredne, što ukupno čini 90 kuna po dionici. To je znatno niže nego godinu dana ranije, kada je dividenda iznosila 320 kuna, od čega 20 redovna, a 300 izvanredna.

Predložena dividenda nosi dividendni prinos od 6,6 posto, s obzirom na jučerašnju cijenu dionice na zatvaranju od 1.360 kuna.

"Naša solidna bilanca omogućuje nam nastavak implementacije strategije i kvalitetan povrat ulaganja našim dioničarima. Nadzorni odbor Ericssona Nikole Tesle podržao je prijedlog Uprave da predloži Glavnoj skupštini usvajanje isplate redovne dividende u iznosu od 20 kuna po dionici i izvanredne dividende od 70 kuna po dionici“, istaknula je Kovačević u komentaru poslovnog izvješća.

Nakon objave poslovnog izvješća, cijena dionice Ericssona Nikole Tesle danas je na Zagrebačkoj burzi do 10,40 sati oslabila tri kune, na 1.357 kuna.

19. travanj 2024 20:59