Poslovna scena
StoryEditor

EPH u predstečajnu nagodbu ušao s realnim planom restrukturiranja

13. Rujan 2013.

Europapress Holding (EPH) je u postupak predstečajne nagodbe ušao s planom restrukturiranja za kojeg smatramo da je vrlo realan te vjerujemo da ćemo u pregovorima s vjerovnicima okončati taj postupak na obostranu korist, izjavio je danas direktor medija EPH Tomislav Wruss.

Wruss objašnjava kako su na prvom ročištu u postupku predstečajne nagodbe, održanom u srijedu, utvrđene tražbine vanjskih vjerovnika prema EPH u iznosu od 30,7 milijuna te utvrđen dug prema banka u iznosu od 416 milijuna kuna.

"To znači da, zapravo, dug EPH prema vanjskim vjerovnicima iznosi 446 milijuna kuna", kazao je Wruss.

No, dodaje kako u postupku predstečajen nagodbe svi subjekti imaju obvezu iskazati svoja potraživanja, pa je tako utvrđena i visina međusobnih potraživanja društava u sklopu EPH.

"Na ročištu je utvrđena visina međusobnih potraživanja društava u sklopu EPH u iznosu od 1,75 milijardi kuna, proizašlih iz jamstava, zajmova te komercijalnih djelatnosti međusobnog oglašavanja i tiskarskih usluga", kaže Wruss.

Na stranicama Financijske agencije (Fina) objavljen je zapisnik s u srijedu održanog ročišta u postupku predstečajne nagodbe za EPH, prema kojemu su tražbine vjerovnika prema EPH utvrđene u iznosu od gotovo 1,8 milijardi kuna.

I po podacima koji su objavljeni u zapisniku s prvog ročišta, najveće tražbine imaju vjerovnici iz samog EPH i to ponajprije tvrtke iz sastava tog holdinga koje su u postupku predstečajne nagodbe, pa tako 4 Media EPH potražuje od EPH-a 396,17 milijuna kuna, EPH Medija 383,3 milijuna, EPH Magazini 361,2 milijuna kuna, Gloria grupa 238,77 milijuna kuna te Media Nexus gotovo 204 milijuna kuna.

Nagodbeno vijeće otvorilo je postupak predstečajne nagodbe nad EPH krajem srpnja, a Wruss podsjeća kako je EPH izradio plan financijskog restrukturiranja koji je predočen Nagodbenom vijeću i vjerovnicima te javno objavljen na stranicama Fine, a ovaj su tjedn započela i ročišta za dio društava Holdiga koje su zatražila postupak predstečajne nagodbe.

"Plan restrukturiranja, na neki način, predviđa daljni razvoj postojećih brendova i razvoja novih digitalnih prozivoda. Taj plan daje vrlo realne osnove za očekivanja da će EPH izaći iz financijske krize nastale zbog zaduženosti", kaže Wruss.

Napominje i kako je, zahvaljujući uspješnom provođenju plana restrukturiranja, EPH u prvih sedam mjeseci zabilježila 15,2 milijuna kuna bolji rezultat nego prošle godini.

25. travanj 2024 13:40