Poslovna scena
StoryEditor

Ergović ponudio radnicima 1000 kuna u bonovima

02. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Stotinjak radnika koprivničkog Bilokalnik drva prosvjedovalo je ispred zgrade Hrvatske udruge poslodavaca u Zagrebu. Čelnika HUP-a Ivana Ergovića, koji je i ujedno i predsjednik Uprave Nexe grupe, u čijem je sastavu Bilokalnik drvo optužuju za propast tvrtke.

Zbog stečaja tvrtke 146 radnika ostaje bez posla. Radnici traže isplatu zaostalih plaća i otpremnina, te ponovno pokretanje proizvodnje. Povjerenik SSSH-a za Koprivničko-križevačku županiju Franjo Veble tvrdi da im je Ergović danas ponudio po 1000 kuna u bonovima kako bi odustali od prosvjeda pred HUP-om, no radnici su to odbili jer ne žele mito nego svoje plaće.

Prosvjednici su zatražili od Ergovića, koji je većinski vlasnik a ujedno i najveći vjerovnik, jer je založio nekretnine Bilokalnik drva za kredit od oko 140 milijuna kuna, da nađe dobrog strateškog partnera koji će osigurati nastavak rada poduzeća iz Koprivnice koje se bavi proizvodnjom vrata. Nakon što su sindikalni čelnici izjavili kako od predsjednika HUP-a očekuju da svojim primjerom pokaže kakav treba biti odnos poslodavca prema radnicima, te im i u stečaju osigura isplatu plaća i otpremnina, radnici su prekinuli prosvjed i vratili se kućama.

Proizvodnja u Bilokalnik drvu prekinuta je u prosincu, a nedavno je upućen prijedlog za pokretanje stečajnog postupka na Trgovačkom sudu u Varaždinu. Ergović je dužan plaće za siječanj, veljaču i ožujak, a vjerojatno i za travanj, ovisno o tome kada će biti pokrenut stečaj zbog kojeg radnici trebaju dobiti i otpremnine.

24. travanj 2024 07:57