Poslovna scena
StoryEditor

Ergovićev Bilokalnik ide u stečaj

23. Ožujak 2012.

Menadžment tvrtke Bilokalnik drvo danas je donio odluku da podnese prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad tom tvrtkom, priopćeno je nakon sastanka čelnika Nexe grupe, u čijem se sastavu nalazi Bilokalnik drvo, s predstavnicima radnika i sindikata.

Razlog za pokretanje stečaja je nesposobnost tvrtke da plaća svoje obveze, nemogućnost pronalaska novih isplativih poslova, nepovoljne projekcije poslovanja u narednim mjesecima, ukratko, neodrživost daljnjeg poslovanja tvrtke u aktualnim tržišnim okolnostima, navodi se u priopćenju koje je podijeljeno novinarima nakon sastanka. U priopćenju se najavljuje da će zahtjev za stečajem biti formalno podnesen sljedeći tjedan.Poslovanje Bilokalnik drva, tvrtke koja ima 136 zaposlenih, zaustavljeno je krajem prošle godine, a u međuvremenu poduzeti napori kako menadžmenta, tako i matične Nexe grupe oko pronalaska strateškog partnera ili neke druge mogućnosti za nastavak poslovanja nisu urodile odgovarajućim rješenjem.

Nastavak poslovanja Bilokalnik drva donio bi samo daljnje gomilanje dugova koje tvrtka ne može podmirivati, a to bi bilo neodgovorno i prema zaposlenicima, dobavljačima i svim ostalim vjerovnicima, ali i prema vlasniku tvrtke, Nexe grupi. To kao odgovorna osoba ne mogu dopustiti, izjavio je, kako se prenosi u priopćenju, direktor Bilokalnik drva Josip Teskara.Problemi u poslovanju su posljednjih nekoliko mjeseci rezultirali kašnjenjem plaća zaposlenicima, ali Bilokalnik drvo će, ponovno uz pomoć Nexe grupe, ispuniti sve zakonske obveze prema zaposlenicima, poručuju iz Nexe grupe.U priopćenju se prenosi i izjava člana Uprave Nexe grupe za strategiju Krešimira Dundovića da kao vlasnici ne mogu dozvoliti ugrožavanje poslovanja svojih ostalih tvrtki, zbog čega više nisu u mogućnosti pokrivati gubitke Bilokalnik drva, niti im je prihvatljivo da tvrtka ne izvršava svoje obveze prema zaposlenicima, državi i drugim vjerovnicima.

Odluka o podnošenju zahtjeva za pokretanje stečajnog postupka jedino je odgovorno i racionalno rješenje u ovim okolnostima. No, mi smo i dalje, kao jedan od većih vjerovnika, zainteresirani da tvrtka nastavi poslovanje te da se, ako se ukaže takva mogućnost, pristupi nekom od oblika preustroja, izjava je Dundovića iz priopćenja.Sami radnici bili su vidno razočarani ovakvim raspletom situacije, jer su se, kako su rekli novinarima koji su čekali kraj sastanka, nadali da će se pronaći strani partner koji bi pomogao u oporavku posrnulog Bilokalnik drva.- Mi smo radili i po 12 sati za minimalnu plaću. Učinili smo sve da ne dođe do kraja tvrtke u kojoj su neki proveli čitav svoj radni vijek. Ovaj mjesec dobili smo plaću tek za prosinac. Krivca za ovakvo stanje vidimo u gazdi Ivanu Ergoviću (vlasnik Nexea) - rekao je jedan od radnika napuštajući pogone Bilokalnik drva u Koprivnici.

26. travanj 2024 08:30