Poslovna scena
StoryEditor

Ericsson i Apple potpisali sporazum o patentnim pravima

21. Prosinac 2015.

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson u ponedjeljak je objavio da je s američkim tehnološkim divom Appleom potpisao sporazum o patentnim pravima, ne navodeći pritom konkretne brojke o prihodima koje očekuju temeljem toga sporazuma.

Ericsson je međutim procijenio da će mu ukupni prihodi od ustupanja prava na intelektualnu imovinu u 2015. godini narasti na 13 do 14 milijardi švedskih kruna, odnosno između 1,52 i 1,64 milijarde američkih dolara, u odnosu na u 2014. godini ostvarenih 9,9 milijardi kruna. U taj su iznos uključeni i pozitivni efekti nagodbe s  Appleom.

Švedski div u segmentu opreme za telekome u siječnju je podigao tužbu protiv Applea zbog plaćanja vezanih s licencijama za mobilnu tehnologiju, u odgovoru na tužbu poznatog proizvođača pametnih telefona iPhone podignutu ranije u tome mjesecu.

Po ranijim procjenama analitičara, u slučaju pozitivnog ishoda spora za švedskog dobavljača, američki će mu proizvođač godišnje morati plaćati iznos od dvije do šest milijardi švedskih kruna. Te se procjene temelje na procijenjenim razinama prodaje uređaja i plaćanja rojaliteta po telefonu.

24. travanj 2024 10:52