Poslovna scena
StoryEditor

Ericsson Nikola Tesla ostvario 51 milijun kuna polugodišnje dobiti

28. Srpanj 2015.

Ericsson Nikola Tesla (ERNT) ostvario je u prvoj polovini ove godine 51 milijun kuna neto dobiti, što je tri posto više u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje u utorak objavljeno financijsko izvješće te kompanije.

Prihodi od prodaje u tom su razdoblju dosegnuli 679,4 milijuna kuna, što je porast od 3,5 posto. Udio domaćeg tržišta u ukupnim prihodima od prodaje čini 22,5 posto, usluge za Ericsson 57,1 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju sa 20,4 posto. Istodobno, operativna dobit kompanije bila je 52,3 milijuna kuna što je sedam posto više nego u istom razdoblju lani. Ostvaren je i pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 42,2 milijuna kuna. Kompanija ima zdravu bilancu s ukupnom imovinom od 606,8 milijuna kuna, dok udio vlastitog kapitala u ukupnoj imovini iznosi 44 posto.

- Prihodi od prodaje veći su 3,5 posto u odnosu na lanjsko polugodište uslijed rasta prodaje na Ericssonovom tržištu i tržištima jugoistočne Europe. Prodaja na domaćem tržištu i tržištu Zajednice neovisnih država bilježi pad, istaknula je predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević u komentaru poslovnih rezultata.

Na Ericssonovu tržištu ostvareno je 388 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je porast od 31 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su na tržištima jugoistočne Europe (Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo) prihodi od prodaje bili 95,5 milijuna kuna odnosno 9,4 posto veći. Na domaćem tržištu ukupno je ostvareno 153 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 22,5 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su a izvoznim tržištima (bez Ericssonova tržišta) prihodi od prodaje bili 138,4 milijuna kuna ili 14,9 manji. S druge strane, na tržištu Zajednice Neovisnih Država prihodi od prodaje iznose 42,9 milijuna kuna, što je smanjenje od 43 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Zbog izazovnog tržišnog okruženja mnoge očekivane aktivnosti odgođene su za sljedeće razdoblje, kaže se u izvješću te dodaje da kompanija nije izložena financijskim rizicima u Rusiji i Ukrajini.

Kovačević je navela i kako je kompanija snažno usmjerena na istraživačko-razvojne aktivnosti i prodaju usluga na Ericssonovu tržištu te da taj tržišni segment bilježi kontinuirani rast, čineći 57 posto u ukupnim prihodima od prodaje. To je rezultat, navodi Kovačević, investiranja u razvoj kompetencija zaposlenika, IT-a i testne opreme te visokoj kvaliteti isporučenih usluga. Stoga je kompanija ove godine nastavila sa intenzivnim zapošljavanjem posebno na poslovima tog tržišnog segmenta.

S druge strane, istaknula je kako su nepovoljni politički i ekonomski trendovi i dalje prisutni na glavnim izvoznim tržištima. Kazala je i da na tržištima jugoistočne Europe prihodi od prodaje bilježe rast uslijed realizacije prije dogovorenih poslova. Nove poslovne prilike očekuje u sljedećem razdoblju, a najviše očekuje od bosansko-hercegovačkog tržišta.

- U drugom tromjesečju s kosovskim mobilnim operaterom IPKO-om potpisali smo strateški važan ugovor vezan za proširenje njihove mreže te uvođenje 4G mreže, ali smo zadržali i poziciju jedinog isporučitelja. Na domaćem tržištu bilježimo pad od prodaje budući da su naši kupci u segmentu radio pristupne mreže i području e-sustava smanjili investicije ili odgodili zaključivanje ugovora, naglasila je Kovačević, dodavši kako očekuje daljnji porast ulaganja u modernizaciju i optimizaciju telekomunikacijskih mreža te sustave za poslovnu i operativnu podršku. 

19. travanj 2024 09:15