Poslovna scena
StoryEditor

Ericsson predstavio ‘fokusiranu‘ strategiju: Pojačavaju ulaganja u ključni odjel mreža

28. Ožujak 2017.

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson najavio je u utorak pojačana ulaganja u ključni odjel mreža i otpis imovine u sklopu prilagodbe poslovne strategije pod vodstvom novog izvršnog direktora.

Dugogodišnji član upravnog odbora Borje Ekholm preuzeo je u siječnju dužnost izvršnog direktora i tržište otada čeka novu poslovnu strategiju koja će pomoći kompaniji da se prebrodi pad tržišta i nosi se sa žestokom konkurencijom kineskog Huaweija i finske Nokije.

>>>Godišnja dobit Ericssona pala s 13,7 milijardi na 200 milijuna eura

- Ericssonova vodeća pozicija na području tehnologije i tržišta općenito već se neko vrijeme suočava s izazovima a strategija grupe nije donijela željene rezultate, konstatirao je Ekholm u priopćenju.

Stoga su u Ericssonu odlučili pojačati ulaganja u ključnom odjelu mreža, kojima namjeravaju poduprijeti "kontinuirano uvođenje mreža četvrte generacije (4G) u zemljama širom svijeta i izgradnje vodeće pozicije u mrežama pete generacije (5G)".

>>>Ericsson uvodi radikalne novosti u 5G portfelj, otvara put virtualnoj i proširenoj stvarnosti

Najavljuju i promjenu poslovnog fokusa u odjelu usluga podrške, s naglaskom na automatizaciju, kako bi se osigurala veća profitabilnost. Također se spremaju analizirati opcije za odjel medija i infrastrukture za računalstvo u oblaku.

Za prvo tromjesečje najavljuju i višekratni otpis imovine, procjenjujući njegov utjecaj na operativnu dobit na tri do četiri milijarde kruna (315 do 420 milijuna eura).

Restrukturiranje

Ujedno planiraju u tom razdoblju staviti na stranu prema sadašnjim procjenama sedam do devet milijardi kruna vezano za negativne trendove u pojedinim velikim projektima. Dodatne informacije ne navode.

- Što se dogodilo u prvom tromjesečju da moraju staviti na stranu sedam do devet milijardi kruna? To je velik novac. Jako čudno, primjećuje u izjavi za Reuters fond menadžerica Sentat Asset Managementa Inge Heydorn,

U cijeloj 2017. godini troškovi restrukturiranja iznosit će šest do osam milijardi kruna, od čega će dvije milijarde biti knjiženo u prvom tromjesečju, izvješćuju iz Ericssona.

Novi izvršni direktor ističe ujedno kako u 2018. godini očekuje značajna poboljšanja.

- Kada to stavimo na stranu, uvjeren sam da Ericsson na održivoj osnovi može u najmanju ruku udvostručiti operativnu maržu na razini grupe, ako se izuzmu troškovi restrukturiranja, kazao je.

19. travanj 2024 23:57