Poslovna scena
StoryEditor

Erste grupa: financijski rezultati potvrđuju stabilnu poziciju

07. Kolovoz 2015.

Erste&Steiermaerkische Bank (Erste banka) je u prvom polugodištu ove godine ostvarila neto dobit od 82 milijuna kuna, što je 28,4 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je neto dobit Erste grupe povećana za 1,8 posto, na 200,3 milijuna kuna, izvijestili su danas iz te banke.

Kako se navodi u priopćenju, financijski su rezultati potvrdili stabilnu poziciju Erste grupe u prvom polugodištu ove godine.

Ukupna aktiva Erste grupa, koja uz Erste&Steiermaerkische Bank obuhvaća i ovisna društva Erste Nekretnine, Erste&Steiermaerkische S-Leasing, Erste Bank iz Podgorice te Erste Card Club grupu i Erste Factoring, iznosila je krajem lipnja 70,1 milijardu kuna, što je 0,4 posto više nego krajem 2014. godine.

Neto dobit grupe u prvih šest mjeseci dosegla je 200,3 milijuna kuna, što je 1,8 posto više u odnosu na 196,7 milijuna kuna iz istog lanjskog razdoblja.

Nekonsolidirani financijski izvještaj, koji obuhvaća Erste&Steiermaerkische Bank d.d. bez ovisnih društava, pokazuje da je banka ostvarila neto dobit u prvom polugodištu od 82 milijuna kuna, što je 32,6 milijuna kuna manje nego u istom lanjskom razdoblju.

"Uz vrlo zahtjevno tržišno okruženje, na ostvarenu neto dobit i operativni rezultat banke u prvoj polovini 2015. utjecali su odluka Švicarske centralne banke od 15. siječnja 2015. o prestanku održavanja minimalnog omjera tečaja švicarskog franka (CHF) u odnosu na euro, kao i dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju o fiksiranju tečaja za otplate kreditnih potraživanja vezanih uz CHF, usvojene krajem siječnja 2015. U skladu s pravilima Međunarodnih standarda financijskog izvještavanja, Erste banka je sve efekte koji su proizašli iz navedenih odluka, u cijelosti uključila u poslovne rezultate za prvo polugodište 2015.", navodi se u priopćenju.

Ukupna aktiva Erste banke krajem lipnja iznosila je 60,8 milijardi kuna, što je za 1 posto više u odnosu na kraj 2014., kada je iznosila 60,2 milijarde kuna.

Ukupni krediti banke krajem lipnja iznosili su 38,4 milijardi kuna, što je za 1 posto manje u odnosu na kraj prošle godine, dok su ukupni depoziti istovremeno porasli za 1,9 posto, na 46,1 milijardu kuna.

"Iako je i prva polovina 2015. bila vrlo zahtjevna za cjelokupno gospodarstvo, uključujući i bankarski sektor, zadovoljni smo ostvarenim financijskim rezultatima koji su potvrdili našu stabilnu poziciju na tržištu", ističe predsjednik Uprave Erste&Steiermaerkische Bank Christoph Schoefboeck, uvjeren da će i u nastavku godine održati stabilan i pozitivan trend poslovanja.

27. travanj 2024 06:51