Poslovna scena
StoryEditor

Erste&Steiermärkische Bank pridružuje se Trade Facilitation programu EBRD-a

06. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Erste&Steiermärkische Bank d.d. pridružuje se Trade Facilitation programu EBRD-a s ciljem poticanja lokalne i regionalne trgovinske suradnje. EBRD osigurava okvir od 10 milijuna eura za Erste&Steiermärkische Bank d.d., kako bi omogućila predfinanciranje i jamstva svojim klijentima u vanjskotrgovinskim poslovima, posebice kod transakcija povećanog političkog i komercijalnog rizika.

Vanjskotrgovinsko poslovanje ima sve značajniju ulogu u unapređenju gospodarstva i ekonomskih odnosa. Erste&Steiermärkische Bank d.d imenovana je od strane Erste grupe regionalnim centrom kompetencije vanjskotrgovinskog poslovanja Erste podružnica u regiji. Erste&Steiermärkische Bank d.d, kao regionalni centar, podržat će vanjskotrgovinsko poslovanje drugih Erste podružnica ostvarujući time sinergiju financiranja i know-howa u ovom segmentu poslovanja.

Trade Facilitation program EBRD-a osnovan 1999. godine s ciljem promicanja vanjskotrgovinskog poslovanja između zemalja u kojima EBRD posluje, te nudi niz proizvoda za poticanje vanjskotrgovinske razmjene. Kroz ovaj program EBRD pridonosi razvijanju novih proizvoda domaćih banaka vezanih za pružanje vanjskotrgovinskih usluga, te ujedno daje i podršku malim i srednjim poduzećima olakšavajući im pristup financiranja trgovinskih poslova i širenju na nova tržišta.

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, izjavila je: ‘‘Drago nam je što se Erste&Steiermärkische Bank d.d. pridružila našem programu razvoja vanjskotrgovinskog poslovanja. Tijekom godina Trade Facilitation program je dosegao iznos od preko 12 milijardi eura, te se nadamo da će nam naš novi partner pomoći u daljnjem širenju poslovanja. Ovo je također dobra vijest za Hrvatsku kao i naše vanjskotrgovinske partnere jer veća trgovinska povezanost omogućuje i snažniji gospodarski razvoj‘‘.

‘‘Nakon prethodnih kreditnih linija namijenjenih financiranju malog i srednjeg poduzetništva te energetske učinkovitosti, izuzetno nam je zadovoljstvo da suradnju s EBRD-om nastavljamo u okviru Trade Facilitation Programa. Osim toga, za nas je posebno značajna činjenica da smo ovim okvirnim aranžmanom postali koordinator Erste grupe za vanjskotrgovinsko poslovanje u zemljama regije: osim Hrvatske, tu su još Slovenija, Srbija, Makedonija, BiH i Crna Gora. To je potvrda naše stručnosti i ekspertize, kao i priznanje za naše dosadašnje uspješne rezultate. Sredstva iz ovog programa bit će primarno korištena za financiranje izvoznih projekata naših klijenata. Upravo je izvoz komponenta koja ima veliki potencijal generiranja dodatnog impulsa rasta hrvatske ekonomije te je naša strategija u ovoj godini staviti vrlo jak naglasak na praćenje i financiranje tog segmenta gospodarstva‘‘, naglasio je član Uprave ESB-a Boris Centner.

EBRD je aktivan u Hrvatskoj kao investitor od njene neovisnosti i dosad je podržao više od 170 projekata u ukupnom iznosu od 3.1 milijardi eura u različitim sektorima gospodarstva

24. travanj 2024 21:55