Poslovna scena
StoryEditor

EU državljanstvo donosi građanima opipljive koristi

11. Siječanj 2013.

Ulazak u novu godinu označio je i početak Europske godine građana, posvećene upravo njima i njihovim pravima u ključnom trenutku za integraciju Europe.

Riječ je o 20. obljetnici europskog državljanstva koje je uvedeno Sporazumom u Maastrichtu 1993. i godini prije izbora za Europski parlament. Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i potpredsjednica Viviane Reding otvorili su u društvu irskog premijera Ende Kennyja i ministrice europskih poslova Lucinde Creighton 10. siječnja Europsku godinu građana u vijećnici glavnoga grada članice predsjedateljice - Dublina.- Građani se trebaju izravno uključiti u izgradnju jače i političkije Unije. Zbog toga je 2013. godina građana, godina posvećena vama i vašim pravima kao Europljanima. Europsko državljanstvo više je od koncepta, to je stvarnost koja donosi opipljive koristi građanima. Europska komisija želi pomoći ljudima shvatiti kamo Europa ide, omogućiti im da iznesu svoje brige i pripremiti ih za europske izbore. Vrijeme je da svi preuzmemo odgovornost nad zajedničkom budućnošću - rekla je Reding.

Što muči građane? U svrhu obilježavanja godine diljem Unije organizirat će se brojni događaji, konferencije i seminari - na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Komisija će također ojačati vidljivost ‘one-stop-shop‘ višejezičnih portala Europe Direct i Your Europe kao ključnih elemenata informacijskog sustava o pravima građana EU te ulogu i vidljivost alata za rješavanje problema - poput SOLVIT-a, kako bi građani bolje iskoristili i obranili svoja prava. 

Tijekom 2013. potpredsjednica Reding i drugi povjerenici udružit će se s nacionalnim i lokalnim političarima u održavanju rasprava s građanima Europe, kako bi saslušali njihove probleme i odgovorili na njih. Reding je već održala takve debate u Cadizu, Grazu i Berlinu, niz drugih bit će održano u brojnim europskim regijama.

Znati svoja prava Svi građani, uz nacionalna, imaju i posebna europska prava koja uključuju pravo glasovanja i biranja na lokalnim i europskim izborima, pravo na konzularnu zaštitu u inozemstvu pod istim uvjetima kao i građani te zemlje, pravo na peticije parlamentu, žalbe europskom ombudsmanu i sudjelovanje u Europskoj građanskoj inicijativi. Brojna su prava izvedena iz europskog državljanstva, no mnogi ih često nisu svjesni, pa će jedan od ciljeva 2013. biti da se ona objasne. 

Primjerice, sloboda kretanja jedno je od najvrednijih prava europskog državljanstva, no iako bi više od trećine radnika razmotrilo rad u drugoj državi, svaki peti vjeruje da su zapreke za to prevelike. Uz jezične probleme kronični nedostatak informacija jedna je od najvažnijih barijera za prekogranični rad. U izvješću o europskom državljanstvu iz 2010. naglašava se 25 konkretnih mjera za uklanjanje tih zapreka, a među njima je jačanje svijesti građana o njihovu statusu, pravima i njihovoj primjeni u svakodnevnom životu. Ove godine Komisija će objaviti novo izvješće koje će služiti kao akcijski plan za uklanjanje preostalih zapreka.

03. svibanj 2024 18:21