Aktualno Poslovna scena Preporučeno

EU fondovi: Objavljen natječaj za upravitelja ESIF Fonda rizičnog kapitala

Europski investicijski fond objavio je Javni poziv za iskaz interesa za odabir upravitelja ESIF Fonda rizičnog kapitala koji će biti otvoren do 13. kolovoza ove godine, javili su danas iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU). Detalje natječaja može se naći na internetskoj stranici EIF-a kojem je MRRFEU delegirao provedbu financijskog instrumenta ESIF Fond rizičnog kapitala, objašnjava se u priopćenju, kao i poslove odabira i nadzora rada upravitelja Fonda.

>>> ESIF: U godinu dana 518 poduzetnih dobilo ‘mikro zajmove u visini 142 milijuna kuna

– Odabrani upravitelj fonda prikupljat će privatni kapital koji će se, paralelno uz EU sredstva, ulagati u krajnje primatelje financijskog instrumenta, odnosno poduzetnike početnike, očekivano početkom 2019. godine, poručuju iz Ministarstva.

– U zadnjih godinu dana, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU pokrenulo je provedbu osam ESIF financijskih instrumenata, od kojih je sedam namijenjenih poduzetnicima polučilo veliki uspjeh u plasiranju izrazito povoljnih kredita i jamstava. Ukupno je podržano 1.050 poduzetnika sa 750 milijuna kuna, rekla je ministrica Gabrijela Žalac.

Kapital u okviru ovog fonda namijenjen je prvenstveno investiranju u tehnološke sektore s visokim potencijalom rasta s fokusom na sektore navedene u Strategiji pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2020. godine. Konkretnije, novac je ponajprije usmjeren na startupe, ali i poduzeća u naprednijoj fazi razvoja koja još nisu ponudila svoje dionice na burzi.

>>> Ministrica Žalac: U 2018. ugovoreno 80 novih projekata iz EU fondova

– ESIF Fond rizičnog kapitala je dizajniran da sadrži i Akcelerator komponentu koja će omogućiti poduzetnicima potrebnu edukaciju vezanu za specifična pravila koje vrijede u start-up svijetu. Akceleratori pomažu u pronalaženju investitora nakon završenog semestra koji obično traje 3-6 mjeseci, a u tom razdoblju će oni koji uspješno završe akceleratorski program sa izrađenom beta verzijom prototipa moći dobiti investiciju u vidu vlasničkog kapitala od inicijalnih 50 do 200 tisuća eura, čime će se generirati zaliha projekata spremnih za komercijalizaciju inovacija i veća ulaganja iz ESIF Fonda rizičnog kapitala u očekivanom iznosu od 500 tisuća do 2 milijuna eura, a iznimno i do čak 5 milijuna eura, ističe se u priopćenju.

Komentari