Poslovna scena
StoryEditor

EU nema propise o zaštiti od toksičnog dima

02. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

U Europskom parlamentu održan je okrugli stol kojim se želi podići svijest o problemu toksičnog dima u požarima u stambenim i poslovnim zgradama.

Razlog je što trenutačna regulativa ne prepoznaje dim kao najveći problem u požarima, a o uzrocima toga uopće se ne priča i problemi se samo gomilaju. Najviše se to odnosi na mjesta gdje se okuplja više ljudi kao što su noćni klubovi, gdje je posljednjih godina u požarima stradalo više stotina ljudi, ponajviše od toksičnog dima. Lobistička organizacija Fire Safe Europe, koja okuplja vatrogasce, tvrtke koje se bave izolacijom, građevinskim materijalom i ostalim stvarima vezanim uza zaštitu od požara, pokušava izlobirati direktivu koja bi omogućila bolju kontrolu materijala koji se upotrebljavaju.

Tri glavne točke

Na okruglom stolu istaknuto je da se ‘ponašanje‘ građevinskih materijala u procjeni sigurnosti promatra pojedinačno, a ne kao cjelina, što bi dalo cjelovitu sliku. Uspoređeno je to s automobilom gdje se sigurnost procjenjuje na osnovi cijelog vozila, a ne dijela po dijela kao kod gradnje. Fire Safe Europe traži od Europske komisije da donese direktivu s tri glavne točke i smjernice. Apelira da se donesu smjernice za sigurnost u slučaju požara kao što je to u slučaju prometnih nesreća i standarda za autoindustriju, da se utvrdi jedinstveni registar broja ozlijeđenih i smrtno stradalih u požarima i da se podigne svijest o problemu toksičnog dima kod požara.

U Europi nema nijedan propis koji bi zabranio upotrebu materijala koji zapaljeni proizvode toksični dim, a takvi propisi u drugim zemljama postoje rečeno je na okruglom stolu. Kako se sigurnost povećava, sve manje je stradalih u požarima od vatre, a više upravo od toksičnog dima te zaštita u tom segmentu nije regulirana nijednim propisom kao što bi trebala biti, smatraju u Fire Safe Europe.

Nema dodatnih troškova

Lobiranje je za sada ponajprije fokusirano na Europski parlament, gdje pokušavaju podići svijest o tom problemu. Nadaju se da će ga Europski parlament i kasnije Europska komisija prepoznati. Tom direktivom, uspiju li je izlobirati, ne bi se stvorili dodatni troškovi za građevinski sektor, štoviše, troškovi će se smanjiti jer će se upotrebljavati kvalitetniji materijali pa će biti manje nesreća. Domaćini okruglog stola bio je europarlamentarac Pavel Poc, koji je u uvodu istaknuo da se o tom problemu ne priča dovoljno te da se zalaže za što skorije donesu konkretne odluke o toksičnom dimu.

19. travanj 2024 01:28