Poslovna scena
StoryEditor

EU vodič: Hrvatska uzorna učenica ili mala poslušnica

26. Srpanj 2016.

Neke se barijere uspostavljanju efikasnoga zajedničkog tržišta u nekim područjima uklanjanju, a nove nastaju, jedan je od zaključaka godišnjeg izvješća o primjeni europskog prava i Pregleda stanja jedinstvenog tržišta za 2015. Iako je ukupni ton ovogodišnjeg izvješća uglavnom pozitivan, pitanje je kako će izgledati izvješće sljedeće godine. Nakon Brexita i različitih kriza, Komisija ima sve više problema s provođenjem nekih pravila i neposlušnošću država članica. Samo je u proteklih nekoliko mjeseci Francuska najavila nepoštovanje pravila o stranim radnicima na privremenom radu ako se regulativa ne modificira, a Italija pak prijeti ignoriranjem pravila o spašavanju banaka. Ipak, kako se ističe u 33. izvješću, broj postupaka za kršenje europskih pravila na nižoj je razini uspoređeno s prije pet godina, što se u Komisiji tumači poboljšanim dijalogom Komisije s članicama i njezinom odlučnošću da s članicama radi na poštovanju pravila u ranoj fazi (izbjegavanje pokretanja formalnih procedura).

Malo lošeg prenošenja Hrvatska je i u tome na začelju, ali ovaj put to nije nužno loša stvar, ovisi o tome kako se gleda (ili je Hrvatska dobar đak koji sluša na satu ili je malkice preposlušna i olako prihvaća sve što stiže iz Bruxellesa). Tijekom prošle godine zabilježen je 21 slučaj lošeg prenošenja europskog prava u nacionalnoj zakonodavstvo ili netočne primjene europskih propisa, a u sedam slučajeva Hrvatska je zakasnila u primjeni. U području jedinstvenog tržišta, Hrvatska je jednako uzorna, od devet promatranih politika, samo je iz javne nabave dobila crveni karton (ispod prosjeka). Iz pet politika ima najbolji, zeleni karton, a u zdravoj je sredini što se tiče izravnih stranih ulaganja, profesionalnih kvalifikacija i EURES-a (servis za razmjenu podatka o radnicima, radnim mjestima itd. u EU).

Italija i Njemačka najlošije Hrvatska je najbolje ocijenjena i istaknuta kao dobar primjer zajedno s Ciprom, Estonijom, Irskom i Slovačkom. Najlošije u primjeni  propisa stoje Italija (98, odnosno 20 slučajeva) i vrla Njemačka (88 i 24 slučaja), s tim da Grčka i Francuska pušu za vratom vodećem dvojcu inatljivih. U pogledu sadržaja kršenja pravila, predvode okoliš i promet s 276, odnosno 241 slučajem, a na trećem je mjestu područje financijske stabilnosti i usluga. Svi oni koji se osjećaju oštećeni, podsjećaju iz Komisije, mogu svoje pritužbe ili sumnje na kršenje europskih pravila prijaviti putem portala Vaša prava.

19. travanj 2024 18:39