Poslovna scena
StoryEditor

EU vodič: Sustav nagrađivanja mora postati proporcionalniji

05. Kolovoz 2016.

Europska komisija proteklog je tjedna izdala priopćenje kojim se utvrđuje kako Direktiva o kapitalnim zahtjevima (’CRD’) i Pravilnik o kapitalnim zahtjevima (’CRR’), a čije su zadaće regulacija politike i prakse nagrađivanja u kreditnim institucijama i investicijskim društvima, načelno dobro funkcioniraju, no ono na čemu treba još raditi, upozoravaju u Komisiji, razmjernost je pravila. Za manje kreditne institucije i investicijska društva takva pravila igre često su financijski nepovoljna, navodi se u dokumentu.

Problem s bonusima Pravila nagrađivanja pokazala su se iznimno djelotvornima u suzbijanju prekomjerna rizičnog ponašanja, a poglavito pri regulaciji odluka kod kojih se vidljivo ne razmišlja o dugoročnim posljedicama. No, uzimajući u obzir podatke dobivene od Europske agencije za bankarstvo, dvije javne rasprave te jednu vanjsku studiju, u izvješću se zaključuje da u nekim slučajevima neka od pravila mogu biti previše skupa i teško primjenjiva. To je ponajprije slučaj kada je riječ o pravilima o odgodi isplaćivanja bonusa koja se primjenjuju za manje ustanove jednostavnog ustroja ili za osoblje s nižim razinama varijabilnog nagrađivanja. Isto tako pravila mogu biti problematična kada se navedene ustanove moraju koristiti dionicama kako bi isplatile svoje osoblje. U svjetlu tih nalaza, Komisija će provesti mnogobrojne procjene i analize, čiji će zadatak biti razjasniti spomenuta pravila, njihov utjecaj i primjenu na najmanje složene institucije.

Revizija pravila Te analize bit će dio šire revizije CRD-i CRR-a. – Pravila EU o naknadama koje su donesene nakon financijske krize 2008. godine dokazano imaju efekta. Ona su se pokazala kao koristan alat za obuzdavanje osoblja u prekomjernom preuzimanju rizika te pri osiguranju njegove usmjerenosti na dugoročne interese kreditnih institucija i investicijskih društava, čime se pridonosi financijskoj stabilnosti – izjavila je Vera Jourova, povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova, koja je nadgledala izvješće. Dodala je kako procjenjuju da postoji prostor za napredak te da sustav nagrađivanja može i mora postati više proporcionalan, a manje tegoban s administrativnoga gledišta, posebno za kreditne institucije i investicijska društva jednostavnog ustroja. Pobrinut ćemo se da sve moguće prilagodbe pravilima i moguće promjene ne utječu na financijsku stabilnost, koja je i dalje glavni cilj Europske unije. O pravilu o usklađivanju maksimalnog omjera između varijabilnih i fiksnih naknada, Europska komisija nije donijela konačne zaključke, budući da je tek nedavno uvedeno te će se njegovi rezultati tek kasnije manifestirati.

25. travanj 2024 16:30