Poslovna scena
StoryEditor

EU vodič: Više milijuna za srebrnu nego kružnu ekonomiju

31. Srpanj 2016.

Komisija je ovaj tjedan potvrdila natječaje i druge aktivnosti u sklopu 77 milijardi eura vrijednog programa Obzor 2020 (u rasponu od 2014. do 2020.), predstavila novitete za iduće razdoblje 2016./17. te istaknula prioritete za treću godinu programa. U temelju radnog programa za sljedećih godinu dana nalazi se želja Komisije za otvaranjem radnih mjesta, ostvarivanjem gospodarskog rasta i povećanjem investicija, a to je pretočeno u šest konkretnih prioriteta u nastavku realizacije programa namijenjenog znanosti i inovacijama (potpora rastu, zapošljavanju i investicijama; jačanje globalne uloge EU; ostvarivanje energetske unije; produbljivanje zajedničkog tržišta; digitalizacija EU i povezivanje s drugim inicijativama EU).

Protezanje po područjima Jedna od većih novosti jest protezanje pilot-projekta otvorenog istraživanja na sva tematska područja Obzora iako su u Komisiji svjesni da ne mogu sva istraživanja biti otvorenog tipa, zbog čega će postojati mogućnost opravdanog nesudjelovanja u pilotu. Malim i srednjim poduzećima ići će oko 1,45 milijardi eura tijekom sljedećeg jednogodišnjeg razdoblja, dok će najboljim znanstvenicima kroz Europsko znanstveno vijeće biti dostupno gotovo 1,8 milijardi eura. Čak 291 milijun eura bit će namijenjen razvoju sveeuropskih znanstvenih infrastruktura. U sklopu drugog načelnog prioriteta 11 milijuna ide istraživanju migracija, a 49 milijuna istraživanjima borbe protiv terorizma. Za jačanje energetske unije i klimatsku akciju Obzor će izdvojiti 10 milijuna eura za mirenje nerazmjera između potrošnje i ponude vode, 133 milijuna za zelena vozila, od čega 20 milijuna ide za razvoj novih baterija, 84 milijuna na razvoj pohrane energije i 280 milijuna na sigurnost prehrane, odnosno četiri milijuna za implementaciju inicijative Hrana 2030.

Poticaj tržišta Dublje i poštenije jedinstveno tržište potaknut će se s 225 milijuna za obnovu industrijskih kapaciteta EU, 332 milijuna za tzv. srebrnu ekonomiju (ekonomiju okrenutu skrbi za starije), 227 milijuna za prijevoz i 20 tisuća eura za novu kategoriju europske nagrade inovatoricama. Ukupno 625 milijuna potrošit će se za jačanje europske pozicije u elektronici, računarstvu, robotici itd., 56 milijuna na kibersigurnost, 50 milijuna (u dvije godine) za automatizirani cestovni promet i 11 milijuna za jačanje inovacije u digitalnim tehnologijama. Na kraju, 325 milijuna ide na cirkularnu ekonomiju, 115 milijuna za pametne i održive gradove, 50 milijuna za tehnologije i standarde za automatsku vožnju, 37 milijuna za internetske stvari te 111 milijuna za smanjenje znanstvenog i inovacijskog nerazmjera između članica EU.

26. travanj 2024 08:39