Poslovna scena
StoryEditor

Euroherc donirao ZAKUD-u 50.000 kuna za nabavku tamburica

17. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Zajednici kulturno umjetničkih djelatnosti ZAKUD u sklopu Eurohercove akcije ‘20 darova za 20 godina‘ povodom obilježavanja 20 godina poslovanja u sklopu posebnog programa Raspjevane Cvelferije uručena je četrnaesta donacija od 20 planiranih, čija ukupna vrijednost iznosi milijun kuna.

Donaciju u iznosu od 50.000 kuna za nabavku tamburica, Zajednici kulturno umjetničkih djelatnosti, Andriji Matiću, predsjedniku Zajednice, uručio je Dražen Bago, direktor istočne regije Podružnice Osijek, Euroherc osiguranja.

ZAKUD je udruga građana ili bolje rečeno zajednica građana čiji je cilj u prvome redu očuvanje i unaprjeđenje tradicijske kulture Vukovarsko-srijemske županije. Utemeljena je sedamdesetih godina XX. st. kao zajednica KUD-ova s vinkovačkog područja kako bi bila najjača podrška ‘Vinkovačkih jeseni‘, a nakon ustroja županija, 1993. godine, djelatnost ZAKUD se proširila na područje cijele Vukovarsko-srijemske županije, što će svakako pridonijeti kvalitetnijem radu na očuvanju folklorne tradicije.

Dugogodišnjim organiziranjem državne smotre izvornog hrvatskog folklora i vjerojatno najve će takve manifestacije u Europi – ‘Vinkovačkih jeseni‘, ZAKUD je na neki način potakao osnivanje mnogih folklornih skupina, ali i smotri folklora diljem Lijepe naše. Trenutno u ZAKUD-u djeluje 71 folklorna skupina s područja Županije te 6 hrvatskih društava s područja Vojvodine, ali isto tako i 5 konjogojskih udruga. Organizatori i suorganizatori su 20-tak manifestacija tradicijskog karaktera na područjuVukovarsko-srijemske županije, od kojih neke već imaju tradiciju dugu tridesetak godina, a pokretači su i nekoliko projekata u koje su uključeni znanstvenici raznih struka.

- Presretni smo što nas se Euroherc sjetio i ovom vrijednom donacijom uključio u proslavu svog dvadesetog rođendana i na tome mu zaista hvala. Nabavka novih tamburica dodatno će osnažiti i potaknuti naše aktivnosti u Zajednici. Tradicijska kultura i sve njezine osobitosti su uzrok, ali i uvjet našeg postojanja. Tako je naš rad usko vezan sa smislom našeg postojanja, i baš zbog toga držimo svoje aktivnosti bitnima za ovaj kraj pa i za domovinu u cijelosti. Hvala Eurohercu na novim tamburicama i sretan rođendan, rekao je Andrija Matić.

03. svibanj 2024 17:45