Aktualno Poslovna scena Preporučeno

EUROKOLONIJALIZAM: Kako do milijardi Europske unije za ulaganja u Aziju, Afriku…

Promet na cesti u Nambiji

Hrvatske tvrtke nisu ni omirisale europske milijarde za treće zemlje. Ni povjerenik Neven Mimica ni reputacija naših tvrtki u Africi nisu pridonijeli tomu da neka hrvatska kompanija sudjeluje u osamdeset milijardi eura teškim projektima. Preciznije, možda je neka domaća u tome i sudjelovala, ali inkognito, jer o tome nigdje ne postoji pisani trag.

Fond za održivi razvoj trebao je prema tadašnjim planovima raspolagati s četiri milijarde eura za razdoblje od 2017. do 2020. namijenjenih ulaganju u zemlje Afrike i europskog susjedstva, ali ukupni iznos za razvojnu pomoć znatno je veći i u sljedećem sedmogodišnjem proračunskom razdoblju, od 2021. do 2027., Fond bi prema prijedlogu Komisije trebao raspolagati sa 123 milijarde eura, premda ostaje vidjeti kolika će suma ostati nakon pregovora Komisije, Parlamenta i država članica (u aktualnom proračunskom razdoblju ukupni iznos kreće se oko 80 milijardi eura).

U svakom slučaju, iznos kojim Europska unija, kao najveći davatelj međunarodne pomoći na svijetu, financira razvojne i humanitarne projekte u zemljama u razvoju i zemljama u europskom susjedstvu nije nimalo zanemariv i nudi priliku zainteresiranim hrvatskim tvrtkama.

Ako imate interes za sudjelovanjem u nekom od projekata u okviru razvojne pomoći Europske unije, možete se sami informirati o aktualnim natječajima na internetskim stranicama Opće uprave za međunarodnu suradnju i razvoj i potom link ‘calls for tenders’ ili za nepovratna sredstva, gdje je moguće i saznati sve o proceduri javljanja na aktivne natječaje.

Detaljnije o temi Europske razvojne pomoći  čitajte u novom broju digitalnog i tiskanog Lidera koji vas čeka na kioscima Tiska i iNovina.

Komentari