Poslovna scena
StoryEditor

Europa počinje rješavati golemu nezaposlenost mladih

07. Ožujak 2013.

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju László Andor pozdravili su postizanje političkog sporazuma o prijedlogu ‘Jamstvo za mlade’ na sastanku Vijeća za zapošljavanje i socijalna pitanja posljednjeg dana veljače

Prema tom prijedlogu zemlje članice trebale bi provesti mjere kojima bi se omogućilo da mladi do 25 godina dobiju kvalitetne ponude za zapošljavanje, stalno obrazovanje i pripravništvo u četiri mjeseca od napuštanja škole ili gubitka radnog mjesta.

Ključna uloga Preporuka Komisije od 5. prosinca prošle godine u sklopu Paketa za zapošljavanje mladih daje zemljama članicama jasna mjerila i upute za uspostavljanje vlastitih jamstvenih shema utemeljene na šest osovina: uspostavljanju snažnog partnerstva sa svim sudionicima, osiguravanju rane intervencije i djelovanja za izbjegavanje potpune pasivnosti mladih, provedbi mjera za integraciju na tržište rada, cjelovitoj uporabi fondova EU u tu svrhu, procjeni i stalnom poboljšavanju ‘Jamstva za mlade’ te brzoj primjeni sheme. Komisija je spremna omogućiti znatan financijski doprinos iz Europskoga socijalnog fonda i drugih strukturnih fondova. Isto tako, Komisija je u ‘Godišnjoj anketi rasta 2013.’ potvrdila ključnu ulogu ‘Jamstva za mlade’, mjere koja bi trebala imati prioritet u fiskalnoj konsolidaciji otvorenoj rastu. Ulaganje u tu shemu za Komisiju je ključni trošak ako EU želi sačuvati svoj potencijal za rast. Uspostavljanje scema sličnih ‘Jamstva za mlade’ već se pokazalo učinkovitim u mnogim zemljama, posebice Austriji i Finskoj, gdje je revizija tamošnje sheme ubrzala izradu personaliziranih planova za mlade i smanjila nezaposlenost otkako je uvedena. Austrija također ima aktivnu shemu i jednu od najnižih stopi nezaposlenosti u Europi.

Nezaposlenost je skuplja Uvođenje sheme od zemalja članica zahtijeva uspostavu čvrstih partnerstva sa školama i sveučilištima, centrima za uvježbavanje, službama za zapošljavanje i organizacijama za mlade radi rane intervencije i djelovanja. Članice imaju otvoren pristup Europskomu socijalnom fondu i drugim strukturnim fondovima i od njih se traži stalno procjenjivanje i poboljšavanje shema. 

Uz to, početkom veljače Europsko vijeće odlučilo je pokrenuti Inicijativu za zapošljavanje mladih, za što je od 2014. do 2020. osiguralo šest milijardi eura namijenjenih regijama u kojima nezaposlenost mladih prelazi 25 posto. Ta je brojka, primjerice, u Grčkoj i Španjolskoj iznad 55 posto i jasno je da su mladi najranjivija skupina na tržištu. Ekonomski trošak neintegriranja mladih u tržište veća je od 150 milijardi eura na godinu, pokazala je studija Europskog fonda za poboljšanje života i radnih uvjeta, a neke zemlje, poput Bugarske, Cipre ili Irske, troše dva ili više posto svoga BDP-a na mlade koji su potpuno marginalizirani na tržištu rada. Trošak uvođenja shema stoga je zanemariv usporedi li se s troškom nedjelovanja.

24. travanj 2024 05:37