Poslovna scena
StoryEditor

Europljani više vole online kupovati unutar svojih država

25. Rujan 2015.

Europska unija možda je dobro premrežena kvalitetnim internetom, skupim mobitelima i računalima, a kupnja preko interneta novi trend u trgovini, ali potencijal prekograničnoga kupovanja preko interneta još uvijek nije ispunjen.

Glavni je to zaključak svježeg izvješća Europske komisije za ovu godinu Consumer Scoreboard, prema kojem čak 61 posto ispitanih više voli kupovati unutar svoje zemlje nego u nekoj drugoj članici Unije. Istraživanje posvećeno prije svega Jedinstvenom digitalnom tržištu pokazalo je da klasični problemi i dalje nisu riješeni, trudu i željama Komisije unatoč. Tako manjak povjerenja, geografska ograničenja i cjenovna diskriminacija nastavljaju biti prepreke snažnijem razvoju tog oblika trgovine.

Poticajne mjere 

S obzirom na to da je digitalno tržište pri vrhu popisa važnih tema Europske komisije pod ravnanjem Jean-Claudea Junckera, i u tom području mogu se uskoro očekivati mjere za olakšavanje prekograničnoga digitalnog prometa. Prije kraja godine, najavljuju iz Komisije, bit će predstavljen prijedlog koji će obuhvaćati pravila o ugovorima i zaštiti potrošača na internetu važeća za cijeli EU. Priopćenje izdvaja nekoliko glavnih zaključaka najnovijeg istraživanja koje se redovito provodi. Izvješće prati integriranost jedinstvenoga europskog tržišta iz perspektive potrošača, kao i kvalitetu nacionalnih uvjeta za potrošače. Hrvatska je u skupini zemalja s niskom razinom razvijenosti uvjeta za potrošače (informiranost i povjerenje, provođenje i poštovanje pravila, žalbe i rješavanje žalbi). Konkretnije, najgore je rangirana prema informiranosti i povjerenju, treća i druga najgora u pogledu poznavanja prava potrošača, odnosno trgovaca, a hrvatski potrošači drugi su po redu što se tiče nepovjerenja u javne institucije.

Prava potrošača

Neki od načelnih prigovora na razini EU odnose se na prilagođenost proizvoda lokalnim uvjetima, dostavu i razlike u cijenama ovisno o državi u kojoj se živi. Sljedeći problem, opet kontinuiran, vrlo je slaba informiranost, kako trgovaca tako i potrošača, o njihovim pravima. Tako je poraznih devet posto ispitanih znalo točno odgovoriti na pitanja vezana uz njihova prava, pri čemu upravo mladi predvode. Zanimljivo je i da se čak četvrtina svih potrošača nikad ne žali na probleme s kojima se suoče, uglavnom zbog sumnje u ishod procedure, manjka informacija, trajanja procesa itd. Napokon, povjerenje u kvalitetu proizvoda nudi nešto optimizma s obzirom na to da je stabilno posljednjih godina. Većina proizvoda, osim prehrambenih, sigurni su prema mišljenju 69 posto potrošača i 75 posto trgovaca.

23. travanj 2024 11:47